Några av de vapen som polisen i Kalmar och Kronoberg fått in. Foto: Hanna Nilsson

Polisen har fått in 700 skjutvapen under amnestin

Publicerad

Över 700 vapen kom in till polisen i Kalmar och Kronobergs län under den tre månader långa vapenamnestin.

Under en tre månader lång vapenamnesti har personer som har skjutvapen och ammunition hemma utan tillstånd kunnat lämna in det till polisen utan att straffas för det. Amnestin är ett riksdagsbeslut och syftar till att få bort vapen från samhället.

I mitten av förra veckan hade 492 vapen kommit in till polisen i Kalmar län. I Kronoberg hade 234 vapen lämnats in.

I hela landet har 9784 vapen samlats in fram till mitten av förra veckan. Jämfört med förra amnestin 2013 så är det en minskning. Då lämnades runt 15 000 skjutvapen in på olika polisstationer runtom i landet.

– Jag tycker det är en bra siffra. Det är främst äldre vapen som kommer in. En del gamla hagelgevär. Men det är bra att få in dem också, säger Torben Pedersen, gruppchef vapengruppen Skåne och Blekinge.

”Det är främst äldre vapen som kommer in”, säger Torben Pedersen på polisen. Foto: Hanna Nilsson

Vissa vapen provskjuts

På de vapen som kommer in till polisen kontrolleras vapennummer och man filtrerar även bort vapen som det finns licens för.

– Många av de vapen som kommer in finns det tillstånd för och de kan alltså lämnas närsomhelst. Men många har inte koll på att de har licens och tror de måste vänta till en vapenamnesti.

En del vapen som bedöms intressanta för olika utredningar provskjuts. Resten skrotas. Torben Pedersen tycker de är svårt att säga om vapenamnestier gör skillnad.

Foto: Hanna Nilsson

Amnesti för handgranater i höst

– Det pågår många skjutningar men det är med helt andra vapen än de som vi får in. Men det är bra ur ett inbrottsperspektiv. Många vapen som kommer in är inte förvarade på rätt sätt och om de stjäls vid inbrott hamnar de lätt i kriminella sammanhang.

Under hösten kommer man för första gången genomföra en nationell amnesti för handgranater och andra explosiva föremål. Det är dock oklart exakt hur den amnestin ska genomföras då det inte är några föremål som ska förvaras på polisstationer.

Så många vapen har lämnats in i hela landet

4859 gevär

3138 enhandsvapen

35 automatvapen

Jämfört med tidigare

2013: Totalt ca 15 000 skjutvapen

2007: Totalt ca 14 000 skjutvapen

1993: Totalt ca 17 000 skjutvapen

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.