En polispratare står utanför en byggnad och intervjuas av media, med mikrofonen riktad mot sig. Bakgrunden visar en stadsbild med höghus och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar polisen Niko Kalcidis på frågor om hantering av överblivna fyrverkerier – bland annat hur mycket man får förvara hemma. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Överblivna fyrverkerier efter nyår – då måste du ringa polisen

Publicerad

Nyårsfirandet är över och många har använt fyrverkerier. Men det finns faktiskt regler som många inte känner till när det gäller hur man ska hantera fyrverkerier som blivit över.

– Det finns många regler för hur man ska hantera diverse explosiva ämnen, säger kommunpolisen Niko Kalcidis i Kalmar.

Eftersom fyrverkerier är explosiva varor säljs de i licensierade butiker. Upp till några kilo får man förvara hemma. Är det mer än så, är grundregeln är att överblivna fyrverkerier i första hand ska tillbaka till återförsäljare.

Går inte det så måste man blanda in polisen.

Har ni fått samtal från folk som vill bli av med fyrverkerier?

– Inget jag känner till. Det kan ha kommit samtal till vårt kontaktcenter, men inget jag har hört, säger Niko Kalcidis.

Känner allmänheten till reglerna kring överblivna fyrverkerier? SVT frågade några av Kalmarborna.

– Jag tror inte att det är så många som kommer att följa reglerna. Sen är det kanske lite för dålig information, det behövs mer, säger Kalmarbon Maria Ahlman.

Tre personer intervjuas på en gata, klädda i vinterjackor. Den första personen står till vänster med en mörk jacka och en mikrofon. Den andra personen, i mitten, har en ljus jacka och håret rufsigt, också med en mikrofon. Den tredje personen, till höger, bär en ljus jacka och håller en mikrofon vid axeln. I bakgrunden syns en byggnad och en snöig gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra några Kalmarbor som SVT träffade och som var osäkra på hur man ska hantera överblivna fyrverkerier. Foto: Hanna Nilsson/SVT

MSB:s hemsida kan du läsa mer om det fyrverkerier och hur du ska hantera dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.