• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här plockas skylten ner efter att WAP (We are padel) i Alvesta gått i konkurs. I klippet berättar Martin Osbeck, driftansvarig JS Padel, som tagit över hallen, hur de ska få den att leva vidare. Foto: SVT/Kajsa Oscarson

Padelhall i Alvesta räddades efter konkurs: ”Krävs en annan form av drift”

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har hittills 76 padelhallar i landet gått i konkurs, men i Alvesta räddades en padelhall – och drivs nu vidare trots tuffa tider.

När WAP Alvesta gick i konkurs togs anläggningen över av fastighetsbolaget JS Fastigheter, som nu driver hallen vidare. Samma bolag har också tagit över hallar i Växjö, Oskarshamn och Nybro. 

– De gamla ägarna, som ägde lokalerna tyckte att hallen skulle finnas kvar. De startade ett nytt driftbolag som nu styrs av lokala människor, berättar Martin Osbeck, driftansvarig JS Padel Alvesta. 

Engagemang för att överleva

Under pandemin ökade intresset för padel stort och många padelhallar byggdes snabbt upp. Nu när de som spelar padel inte gör det lika ofta, står hallar tomma och många har också tvingas stänga. 

– Det byggdes en hel del hallar som var ”pay and play”-inriktade och de börjar försvinna lite från marknaden. Nu krävs det en annan form av drift där folk engagerar sig i vad som sker i hallen, säger Martin Osbeck.

Öppnar för nya grupper

Martin Osbeck berättar att de har satsat på att ha ett ligaspel. De har 36 damlag och 40 herrlag som spelar på veckobasis. När SVT Nyheter Småland besöker padelhallen i Alvesta har seniorer samlats för att spela padel. En grupp som inte fick chansen under pandemin, då alla tider bokades upp långt i förväg. 

–  Det är positivt att vi har kunnat bredda sporten, när det finns fler lediga tider i hallarna. Seniorer fick inte riktigt chansen att besöka hallarna under pandemin när tiderna bokades upp två veckor i förväg, när de släpptes på natten.

Martin Osbeck ser också att det finns också stora möjligheter att utöka padelverksamheten inom barn- och ungdomsidrott.  

– Det är få unga som spelar om man jämför med vuxna. I många andra idrotter, som fotboll och hockey, är barn- och ungdomsverksamheten drivande. Här är det tvärtom, men padel är en ung sport, så jag tror att det kommer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.