Foto: Malin Gustavsson/ SVT

Paraffinutsläpp längs Ölandskusten

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter uppsamlingen av paraffinolja som hittats längs Ölands sydöstra kust. Nu kraftsamlas för att kräva skärpta regler för vad fartyg får släppa ut.

Klumpar av stelnad paraffinolja har hittats längs Ölands sydöstra kust.

– Kustbevakningen tror att det är ett fartyg som rengjort tankar med flytande paraffin, som sedan stelnat i vattnet och blåst upp på land, berättar Mörbylångas miljöchef Cajsa Lindberg.

Frivilliga samlar upp

Det är ungefär fem-sex mil av kusten i Mörbylånga kommun som har drabbats. De första klumparna uppmärksammades av privatpersoner i slutet av november, som då kontaktade kommunen. Sedan dess har både kommunanställda och många frivilliga hjälpts åt att kartlägga och samla upp paraffinet, som alltså hittats längs kusten i varierade storlekar – allt i från småsmulor till 20 centimeter stora stelnade oljeklumpar.

– Det som gör oss så upprörda är att fartyget sannolikt har gjort det långt ute till havs och att det inte finns något förbud mot den här sortens rengöring. Det känns förskräckligt, Östersjön är ju redan ett hårt drabbat hav och behöver verkligen inte smutsas ner ytterligare. Vi vill ha en lagändring och kommer att gå vidare och anmäla det här, fortsätter Cajsa Lindberg.

Omfattande regelverk finns

Enligt Kustbevakningen finns det ett omfattande regelverk när det gäller utsläpp från fartyg och en huvudregel är att för att få göra en tankrengöring till havs så måste man ha gjort en tankrengöring i hamnen först. Men i och med paraffinklumparna undrar många av de som sett hur det ser ut längs kusten om det är så det verkligen går till.

De vill därför ha hårdare krav på vad fartyg får släppa ut. Flera av Mörbylångas politiker kommer därför uppmärksamma sina riksdagspolitiker på det som inträffat. Förhoppningen är att på sikt kunna påverka internationella lagar och konventioner. I Borgholms kommun har endast mindre mängder påträffats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.