Påstår han kan fotografera auran

Uppdaterad
Publicerad

Ryssen Konstantin Karotkov har skapat debatt inom Landstinget i Kronoberg. Är han en bondfångare eller en vetenskapsman? Meningarna om det här har gått isär.

Under fredagen föreläste Konstantin Karotkov i Växjö, inbjuden och betalad av Landstinget i Kronoberg. För 12 800 kronor i arvode hade Konstantin Korotkov rest från S:t Petersburg till Växjö för att berätta om sin uppfinning.

Det handlar om en fototeknik som gör det möjligt att fotografera människors auror och därigenom kunna ställa diagnoser om alla sorters sjukdomar.

Överläkare Olle Kjellin har länge men förgäves försökt stoppa den skattefinansierade föreläsningen:

– Den här mannen uppfyller alla kriterier för pseudovetenskap. Jag vill inte vara med och betala detta med mina skattepengar.

En av dom hundra var Mikael Krall som är psykolog. Han tror att aurafotograferingen skulle kunna komma till användning inom hans yrke.

– Om det är möjligt att mäta kroppens tillstånd och relatera det till det psykiska tillståndet så vore det en användbar metod.

Hörsalen var fylld av åhörare som fick höra Korotkov beskriva hur auran visar allt om en människa. Just därför ville han inte fotografera någon persons aura inför publik. Det skulle bli för avslöjande, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.