När Per Holknekt undersökt hur hans eget spelande sett ut visar det sig att han periodvis har spelat för 270 000 procent mer än genomsnittsspelaren och han kan inte förstå hur det kom sig att spelbolaget inte reagerade.
– Hittade de inget spelmissbruk i mig då, så kommer spelbolagen aldrig att hitta det. För de vill inte hitta det, säger Per Holknekt.
Vill tvinga spelbolagen att agera tidigare
Genom sin stämningsansökan vill han rikta uppmärksamheten mot spelbolagen och få till en lagändring, en lex Ebba. Att förbjuda spel är inte vad han är ute efter.
– Det kommer aldrig att gå, men om vi gör jämförelsen med alkohol och bil, så är gränsen i dag 0,2 promille, men för att köra bil i Unibets värld så är gränsen 5,6 promille, först där börjar deras lampa att blinka. Det är promillegraden vi behöver sänka till en punkt där bolagen använder markörer för att tidigare hitta spelmissbrukar och då hoppas jag att det kan komma något slags lagliga krav ovanifrån som kan bestämma de här verktygen, så att inte spelbolagen får göra vad de vill, säger han.
Kindred som bland annat äger Unibet, vill inte kommentera Per Holknekts stämningsansökan med hänvisning till att det är en pågående process.
Använder sig av Ebbas självmordsbrev
Per har haft kontakt med Annika Gravestam, mamma till Ebba som tog sitt liv efter spelmissbruk. I sitt arbete mot spelbolagen använder han sig av de sista raderna i Ebbas självmordsbrev.
Här finns hjälp mot spelmissbruk
Stödlinjen.se ger råd och stöd till personer som spelar, samt till deras närstående. Dit går det att ringa anonymt, det går också att mejla eller chatta.
Via spelpaus.se går det att stänga av de spel som kräver registering-
Via Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen går det att hitta lokal stödföreningar för spelberoende och anhöriga.
Källa: Folkhälsomyndigheten