Foto: TT

Piska och morot fungerar inte enligt CPS-metoden

Publicerad

Metoden CPS, Collaborative Proactive Solutions, har utvecklas av den amerikanska psykologen Ross W. Greene. Hans metod kan på svenska kallas ”Problemlösning i samarbete”.

Läs mer på Ross W. Greens hemsida 

CPS togs fram för att underlätta för barn och ungdomar med utmanande beteende, men metoden fungerar också för barn som inte har särskilt stora svårigheter. 

Konfliktlösning inom skolan

CPS, som kan beskrivs som en samtalsmetod, grundar sig i förhållningssättet att barn gör rätt om de kan. Det är inte frågan om motivation och det hjälper inte att använda piska och morot. 

Metoden är också allmänmänsklig, så den fungerar i alla relationer. Alla människor vill bli förstådda och bekräftade.

Vad finns det för forskning som stöder modellen?

– Det finns en del forskning på CPS, men den är inte gjord på skolor. Till exempel finns det forskning från amerikanska ungdomsfängelser som visat att CPS fungerar väldigt bra. Konflikter och problemskapande beteenden här minskat, säger skolpsykologen Johanna Hellberg som jobbar med en utbildningsinsats av CPS på fem skolor i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konfliktlösning inom skolan

Mer i ämnet