Efter helgens attack mot polishuset i Dalbo röt många Arabybor till – de menar bland annat att polisen inte bevakar området tillräckligt.
Två polisinspektörer sa till SVT att kritiken är befogad. De riktar i stället kritik mot polisledningen, eftersom omfattningen och prioriteringen minskat efter den så kallade Arabyinsatsen.
– Ja i praktiken innebär det att bevakningen just nu minskat. Vi behöver bli fler poliser i yttre tjänst i polisområdet och i Växjö för att hantera vårt komplicerade uppdrag, säger Patrik Oldin, polisområdeschef för sydöstra Götaland.
Varför avslutades Arabyinsatsen i så fall?
– Den var väldigt framgångsrik och vi var väldigt positiva till den. Avslutas är fel ord. Vi valde att permanenta den genom att i stället tillsätta områdespoliser så att verksamheten gick in i linjeverksamheten, säger Oldin.
”Vi döljer eller mörkar ingenting”
– Jag tror faktiskt att våra politiker inte riktigt förstår vad problemet är eftersom våra polischefer helt enkelt inte säger vad problemet faktiskt är. Det är en tystnadspolitik som råder, säger polisinpektören John Nilsson.
Polisinspektörerna gav kritik mot er polischefer om att ni inte lyfter problemen för politiker om hur det verkligen är. Vad säger du om den kritiken?
– Vi är nog väldigt öppna med hur det är i Araby. Vi döljer eller mörkar ingenting utan vi berättar åt alla håll och kanter hur vi tycker att det är, säger Oldin.
Hur tycker du att det går i Araby?
– Ser vi med lite perspektiv bakåt så går det bra. Vi lägger så mycket tid vi kan i Araby. Nu har vi fått två nya poliser till Växjö och fler kommer i slutet av november. Ju mer vi kan bygga på vår kärnverksamhet desto mer kan vi låta de poliser som specialiserat sig i att jobba i Araby få jobba just i Araby.
”Vi måste använda resurser mer flexibelt”
Upprörda saknar polisens närvaro i Araby. Varför är ni inte där på kvällar och nätter då det händer saker?
– Vi är nog där alla tider på dygnet. Ibland är vi där på ett sätt så att vi inte ska ses.
Hur ska Araby bort från listan över 14 särskilt utsatta områden i Sverige?
– Det är ett långsiktigt arbete. Vi ser effekter men vi är långt ifrån färdiga förstås. Det är en bra ambition vi har att vi inte vill ha med Araby som ett särsklit prioriterat område.
Efter att Arabyinsatsen avslutades upplever flera att otryggheten uppstår igen och att det blivit bortkastat arbete nu i efterhand. Hur ser du på det?
– Nej det är absolut inte bortkastat. Under Arabyinsatsen var fokus både på ingripande, synlighet och en kontaktskapande verksamhet, vilket det fortfarande är. I dag måste vi använda resursen lite mer flexibelt så att de får användas även till andra arbetsuppgifter.