Michael Henells odling av industrihampa beslagtogs i sin helhet av polisen. Nu har han anmält polisen för tjänstefel. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Polisen rev upp 800 hampaplantor – trots att han hade tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En odling med hampa på södra Öland blev i slutet på sommaren föremål för en razzia från polisen, som beslagtog omkring 800 plantor. Men odlaren Michael Henell hävdar att polisen begått ett stort misstag: Han odlar godkända sorter av industrihampa utan rusgivande ämnet THC.

Den 13 augusti fick Michael Henell samtalet från sin mamma i Albrunna på södra Öland. Flera poliser var på plats på hans odling. Han var bortrest med familjen och fick snart beskedet att polisen beslagtagit hela odlingen på 0,3 hektar. Omkring 800 hampaplantor rycktes upp med rötterna.

– Först blev jag helt tom, sen blev jag förbannad och sen blev jag rädd att jag gjort något fel. Det räcker ju med ett litet fel för att det ska räknas som ett narkotikabrott, säger Michael Henell.

Har tillstånd

Han började febrilt kontrollera alla sina papper från länsstyrelsen och Jordbruksverket. Han har tillstånd för odlingen från länsstyrelsen och allt såg rätt ut, säger han. Han försökte själv komma i kontakt med polisen, men utan resultat. I tidningen kunde han läsa att han var misstänkt för grovt narkotikabrott.

Michael Henell berättar att han odlar flera olika sorter av industrihampa: Växten cannabis sativa, där det rusgivande ämnet THC förekommer är i så låg dos att det inte går att använda som en drog.

Växthuset gapar tomt efter polisens razzia. På totalt 0,3 hektar odlade Michael Henell sina hampaplantor. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Plantorna på analys

Han är också återförsäljare av olika hampaprodukter: oljor, kosttillskott och naturläkemedel som enligt honom är helt THC-fria. Även dessa tog polisen i beslag vid en husrannsakan. Allt är nu inskickat till NFC (nationellt forensiskt centrum) för analys, och förundersökningen pågår.

– Vi har en del saker vi ska kontrollera. Mycket talar för att han har gjort de ansökningarna han ska för att odlingen i sig ska vara tillåten, sen beror det på vad man sen gör, eller har för avsikt att göra med det som man odlar upp som ändå kan vara brottsligt, säger åklagare Magnus Argus i en kommentar till SVT Nyheter.

”Maktmissbruk”

Att Michael tidigare haft ett drogmissbruk och dömts för nark

Flertalet hampaplantor hade ryckts upp med rötterna ur jorden. Foto: Kaisa Lappalainen

otikabrott tror han spelar in i polisens beslut att beslagta hela odlingen.

Men om polisen ändå har en grundad brottsmisstanke som baserar sig på vad ni säljer, tidigare domar, hur saker ser ut och luktar – har de då verkligen gjort fel?

– Ja till hundra procent. Det är ett fruktansvärt maktmissbruk. Att någon har en dom som är avtjänad ska inte ligga till grund för att polisen tar beslut som de inte får ta, säger Michael Henell.

Anmält polisen för tjänstefel

Han har anmält polisen för tjänstefel och kommer även kräva skadestånd om utredningen om narkotikabrott läggs ner. Planen var att sälja hampan på export till en förädlare i USA, och enligt Michael hade de ett kontrakt värt över tre miljoner kronor.

Polisen har inte velat kommentera det enskilda beslutet att ta odlingen i beslag eftersom förundersökningen fortfarande pågår och myndigheten själva är föremål för en utredning om tjänstefel.

Industrihampa

Cannabis sativa, eller hampa, är en ettårig ört som använts i flera tusen år för bland annat reptillverkning, kläder och naturmedicin. Nästan lika länge har växten använts som rusgivande drog i olika former.

Sedan 1971 är det olagligt att odla cannabis sativa i dess helhet i Sverige. Men 2003 infördes ett undantag efter ett beslut i Europeiska rådet: Sorter av cannabis sativa som innehåller max 0,2 procent av det verksamma ämnet THC får odlas i jordbrukssyfte, och kallas då industrihampa.

För att odla industrihampa lagligt krävs att odlaren gör en ansökan om gårdsstöd till Jordbruksverket. Gårdsstödet söks också av andra lantbrukare och ett av kraven för att erhålla stöd är att man odlar på minst 4 hektar mark. För hampaodlare med mindre arealer räcker dock bara själva ansökan om gårdsstöd för att göra odlingen tillåten på pappret, och många odlar på mindre arealer.

Vad som sedan faktiskt odlas kontrolleras av länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret för gårdsstöd. Vid tillsynen tas stickprov på omkring 50 plantor, eller 30 procent av odlingen, in för analys för att mäta THC-halten i hampan.

Odlingen av industrihampa har ökat de senaste tre åren i Sverige. I dag finns det i Sverige 94 företag som anmält att de odlar hampa på totalt 167 hektar mark.

Källa: Jordbruksverket, länsstyrelsen i Kalmar, Polisen, Svenska hampaförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.