Två allvarliga cykelolyckor de senaste dagarna har fått polisen i Kalmar att ryta till. Foto: Arkivbild: Mikael Nilsso. Skärmdump från polisens Facebook-sida

Polisen ryter till: ”Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe”

Publicerad

Två cyklister i Kalmar är misstänkta för trafikbrott efter två allvarliga cykelolyckor de senaste dagarna. Det har fått polisen i Kalmar att sätta ner foten på sin Facebook-sida.

I fredags skadades en kvinna efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe på Erik Dahlbergs väg i Kalmar. Och på lördagen skadades en man i 30-årsåldern efter en kollision med en bil vid en överfart.

Mannen fick föras med ambulans till sjukhus och vårdades under helgen på intensivvårdsavdelningen. På måndagen flyttades mannen till en annan vårdavdelning.

Väjningsplikt

Båda cyklisterna är misstänkta för trafikbrott eftersom de troligtvis hade väjningsplikt. Men polisutredningarna har bara inletts och allt är ännu inte klarlagt, uppger Gunnar Norgren, gruppchef på polisen i Kalmar. Han poängterar att man som cyklist sitter på ett fordon och att det medför mycket ansvar i trafiken.

– Det är viktigt att komma ihåg att man som cyklist ska lämna företräde vid de flesta tillfällen, säger Gunnar Norgren på Kalmarpolisen.

Cykellyse ska användas

Kalmarpolisen har samtidigt reagerat på sin Facebook-sida efter att dessa och även andra olyckor inträffat mellan cyklister och bilister den senaste tiden i Kalmar. Polisen vill se ett bättre samspel mellan trafikanter.

”Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe, led cykeln”, skriver polisen, i sitt inlägg.

”Använd ljus, som bekant ett lagkrav och ingen rekommendation, undvik lurar i öronen och annat som konkurrerar om din uppmärksamhet.”

Men polisen poängterar att det handlar om ett samspel och att man som bilist måste ta ett lite större ansvar; ”är man stor måste man vara snäll”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.