Polisen utreder händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha varit en felbedömning att inte inleda en förundersökning kring fallet med Moa Roséns stulna mobiltelefon. Idag ska polisen se över om något kunde gjorts annorlunda.

Polisen fick in anmälan om att telefonen var stulen natten till söndag. Senare på söndagen ringde Moa Rosén vid två tillfällen. Hon kom då till polisens kontaktcenter (PKC) i Stockholm och gav uppgifterna om att hon kunde spåra telefonen och visste att den var först i Sävsjö, sedan i Skåne. Dessutom kunde hon få fram en bild på den som hade den. Informationen gick vidare till länskommunikationscentralen (LKC) i Skåne. Där gjorde polisen ingen utryckning för att försök att gripa personen som hade telefonen.

– Att det inte gjordes en utryckning är ett beslut som Skånepolisen tog och vi kan inte svara för deras bedömningar här. Rent generellt kan jag säga att det krävs en bra positionering för att vi ska kunna rycka ut, säger Alexandra Rönnqvist, kommunikatör på polisen i Jönköpings län.

Tydlig position

Rönnqvist förklarar att en position måste vara en tydlig adress och det kan inte vara ett flerfamiljshus eller ett hotell, eftersom det oftast inte går att bevilja en husrannsakan då. Exakt hur det var i fallet med Moa Roséns telefon vet hon inte. Idag ska polisen utreda om något kunde ha gjorts annorlunda just ifrån Jönköpings län.

– Det vi får titta på är om vi skulle ha inlett en förundersökning i ärendet när vi fick uppgifter från PKC i Stockholm. Det gjordes inte och vi ska se över om det var rätt eller fel, säger Alexandra Rönnqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.