Ulf Sempert, polismästare i region Syd, berättar att det behövs förstärkningsvapen inom polisen. Foto: TT/Polisen

Polisen förbereds på terrorattentat – får extrautrustning

Uppdaterad
Publicerad

I ett par års tid har polisen i region Syd arbetat för att bättre kunna hantera situationen i händelse av terrorattentat. Bland annat behöver polisen förstärkningsvapen.

Efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm i våras startades ett utvärderingsarbete på nationell nivå inom polisen – för att se över vilken eventuell förstärkning som behövs. Nu är utvärderingen färdig och det har kommit förslag på att polisen ska förstärkas med extra skyddsutrustning.

– Det är ännu bara förslag på vilken förstärkning vi behöver. Men antagligen kommer vi få ett antal förstärkningsvapen till vår region, exakt hur många vet vi inte, säger Ulf Sempert, polismästare i region Syd.

Nationellt sett handlar det om 3.000 utrustningspaket som ska fördelas till de olika polisregionerna och polisdistrikten.

– Det är tung skyddsutrustning som ballistiska hjälmar och skyddsvästar som behövs, men också förstärkningsvapen, bland annat fordonsbaserade förstärkningsvapen, säger Ulf Sempert.

Rikspolischefen tar beslutet

Han förklarar att det behövs mer resurser i området kring Malmö än vad som behövs i till exempel Västervik.

Det är rikspolischef Dan Eliasson som beslutar om hur fördelningen av resurserna blir och det är också han som tar det definitiva beslutet om vilken skyddsutrustning som ska användas. När förslagen från utvärderingsgruppen blir verklighet är i dag oklart.

”Vi måste testa först”

Ulf Sempert tror att utvärderingsgruppens förslag om åtgärder går igenom. Då är frågan om de här åtgärderna och den här utrustningen räcker.

– Ja, när räcker det egentligen? Vi måste testa först. Sedan vet vi. Men det finns ju hot i världen som det inte finns någon skyddsutrustning för, säger han.

Men Ulf Sempert är hoppfull inför att den nya utrustningen ska skapa mer trygghet.

– Jag hoppas att det ger trygghet åt både medborgarna och medarbetarna. Vi vet utifrån undersökningar att människor känner sig tryggare när de ser poliser med förstärkningsvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.