Polisförbundets ordförande Lena Nitz kände till Facebooksidan men agerade inte Foto: Scanpix

Polisförbundet kallar till krismöte om hånsidan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ledningen för polisens fackförbund, med ordförande Lena Nitz i spetsen, har haft full insyn i polisens Facebooksida UMF så har inlägg med grova personangrepp fått ligga kvar.

Den slutna Facebookgruppen UMF har i dag cirka 5.000 medlemmar. Samtliga är poliser, och flera av dem är förtroendevalda i polisens fackförbund – polisförbundet. En av medlemmarna är förbundets ordförande Lena Nitz.

Gruppen startade i samband med ett fackligt arbete som gick ut på att ta vara på medlemmarnas engagemang i sociala medier. Men sidan har alltså också blivit en plattform med grova hån och personangrepp på kritiker.

Polisens hemliga Facebookgrupp

I ett pressmeddelande säger nu polisförbundets ordförande Lena Nitz att hon skäms.

– Inläggen är fullständigt oacceptabla. De strider mot allt det som polisen ska stå för, nämligen respekt för alla människor. Man ska kunna lita på att polisen är schysst, och de här inläggen pekar på raka motsatsen. Jag skäms när jag ser det här, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Kallar till möte

Lena Nitz säger att hon och hennes kollegor i ledningen hela tiden har känt till de kränkande inläggen. Men man har aldrig bett administratörerna på sidan att plocka bort kränkande inlägg, något hon nu ångrar.

– Inom Polisförbundets ledning har vi flera gånger diskuterat de kränkande inläggen, vilket lett till att administratörerna har skrivit ett särskilt meddelande om att personangrepp inte hör hemma i gruppen och att inläggen ska vara sakliga. Men jag inser nu att vi borde ha varit ännu tydligare och bett administratörerna att också radera de kränkande inläggen. Jag kommer att kalla gruppen till ett särskilt möte för att diskutera de här frågorna, säger Lena Nitz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet