Foto: SVT

Flera partier i Borgholm för en kommunsammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partier i Borgholm har fått svara på hur de ser på om Öland ska vara en kommun eller fortsätta som två olika. Här är deras svar.

Kristdemokraterna, Marwin Johansson:

Marwin Johansson (KD) Foto: Privat

KD är för Öland som en kommun. Det ökar den kommunala effektiviteten och vi kan spara skattemedel som kan användas för att utveckla hela Öland.

Moderaterna, Carl Malgerud:

Carl Malgerud (M)

Moderaterna i Borgholm är för en kommunsammanslagning, givetvis med beaktande av en folkomröstning. Vi ser följande fördelar:

– Varumärke och profilering av näringsliv, besöksnäring och kultur.

– Regionalt och nationellt inflytande på kommunikationer (vägar, järnväg, cykelleder, flyg).

– Tydligare mandat och påverkan på samarbete med Kalmar och övriga kommuner.

– Kompetensförsörjning att säkra kompetenser som är viktigt underlättas med en större kommun.

– Vi får en effektivare kommun organisatoriskt.

Ölandspartiet, Per Lublin:

Per Lublin, Ölandspartiet

Kommunsammanslagningsfrågan avgjordes för bara nio år sedan vid en folkomröstning, där hela Öland deltog, och borde därför i nuläget vara en icke-fråga. Folkomröstningsresultat ska respekteras oavsett utfall. Personligen vill jag värna om Borgholms kommun och dess möjligheter och skulle inte vilja ingå i något slags Färjestadens storkommun eller Kalmars utvidgade jättekommun. Ser ingen fördel i centralisering.

Sverigedemokraterna, Anne Katarina Oskarsson:

Anne Katarina Oskarsson (SD)

Vi är i princip för en sammanslagning men vi avvaktar folkomröstning.

Socialdemokraterna, Ilko Corkovic:

Ilko Corkovic (S)

Vi Socialdemokrater ser positivt på en kommunsammanslagning under förutsättningen att medborgarna gör detsamma i folkomröstningen. Fördelarna är fler än nackdelarna vid kommunsammanslagningen: underlättar kompetensförsörjning, starkare röst i region- och rikssammanhang, bättre kvalité i våra verksamheter till samma kostnad och effektiviseringar som leder till ekonomiska vinster. Den största nackdelen är att det blir färre politiker per invånare.

Centerpartiet, Staffan Larsson:

Staffan Larsson (C)

Borgholm utvecklas bäst genom utökad samverkan med våra grannkommuner.

Vänsterpartiet, Sara Kånåhols:

Sara Kånåhols (V)

Vi tycker att kommunfrågan är en sak som medborgarna ska få avgöra via folkomröstning, det är dock viktigt att det finns ordentlig information om faktiska konsekvenser, fördelar och nackdelar med båda alternativen så att alla vet vad de tar ställning till. En kommunsammanslagning ska inte leda till centralisering, neddragningar i välfärden eller en försämrad offentlig service på landsbygden. Om medborgarna vill ha en sammanslagning så vill vi i Vänsterpartiet se till att den leder till att utveckla och decentralisera både servicen och demokratin.

Framtid Öland, Torbjörn Johansson:

Vår ståndpunkt är att vi ser positivt på ett ökat samarbete mellan kommunerna till exempel inom utbildningssidan. När det gäller en sammanslagning tror vi att delar av medborgarna kommer för långt från beslutstagarna. Vår paroll är att hela kommunen ska leva och det tror vi blir svårt vid en sammanslagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet