• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den styrande majoriteten väntas rösta igenom förslaget att lägga ner äldreboendet Solgården. Beslutet berör nio äldre på boendet däribland Svea Almkvist Svensson som vägrar flytta. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Politisk strid kring äldreboendet Solgården i Norrhult

Uppdaterad
Publicerad

Det är en oenig kommunstyrelse som ställer sig bakom förslaget om nedläggning av äldreboendet Solgården i Norrhult. Centerpartiet vill att beslutet skjuts på framtiden men förslaget väntas röstas igenom av den styrande majoriteten.

– Vi behöver göra den här förändringen för att få en ekonomi i balans, säger Niklas Jonsson (S), kommunalråd i Uppvidinge.

Under tisdagens kommunfullmäktige väntas beslut om nedläggning fattas. Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot en nedläggning och vill att saken utreds vidare.

– Vi vill ha en bättre behovsanalys och titta över andra alternativa driftsformer för äldreomsorgen i hela kommunen, säger Ingrid Hugosson (C).

Satsar på trygghetslägenheter

Kommunstyrelsen har föreslagit kommunfullmäktige att besluta att avveckla Solgården som särskilt boende. Enligt förslaget ska delar av boendet byggas om till trygghetslägenheter.

– Vi ser att de äldre blir allt friskare och behovet av särskilt boende kommer att minska, säger Niklas Jonsson (S).

Thea Nylander är anställd på Solgården och emot en nedläggning av Solgården. En nedläggning kan kosta mer än vad det smakar, menar hon.

– Ingen kan veta i förväg när man blir sjuk. Vi i personalen vet att de äldre känner större trygghet på ett särskilt boende än i en trygghetslägenhet. Dessutom kan fler lägenheter betyda större kostnader för hemtjänsten. Vissa saker går inte att spara på, helt enkelt, säger hon.

Thea Nyberg tillsammans med övrig personal har drivit frågan om att ta över verksamheten och driva den i egen regi. Kommunen har avvisat förslaget. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Avslagit andra driftformer

De anställda har föreslagit att de ska ta över verksamheten och driva boendet i egen regi. Kommunstyrelsen har dock redan avslagit det alternativet.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt faktiskt, för vi ser intraprenad som en alternativ driftform och den finns på flera ställen, säger Ingrid Hugosson (C).

Kommunen väntas göra en nettobesparing på 9,2 miljoner om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.