Patric Grönberg visar upp elchockvapnet. Foto: SVT

Elchockvapen kan snart vara i varje polis ficka

Publicerad

I början av året inleddes ett två år långt försöksprojekt där poliser i olika delar av Sverige provar att använda elchockvapen. Lokalpolisområde Västervik är ett av fyra områden, och det enda i Polisregion Syd, som är med i projektet.

Tanken är att elchockvapnen ska bidra till att polisen avlossar färre skott från sina tjänstevapen och därmed minska skador på både gärningsmän och poliser.

– Vi är halvvägs in och än så länge har det gått bra. Det har varit väldigt positiva signaler från både lokalpolisområde Västervik och övriga Sverige, berättar polisinspektör Patric Grönberg, som utbildar sina kollegor i Västervik.

Istället för att skjuta

Inom projektet utbildas cirka 700 poliser i Sverige för att kunna börja använda elchockvapen. Från Polisregion Syd är det mellan 50 och 100 stycken.

Patric Grönberg berättar att polisen vid sju tillfällen under året använt sig av elchockvapen i situationer där de i vanliga fall hade behövt avlossa sina tjänstevapen.

– Det har handlat om gärningsmän som varit beväpnade med kniv eller skjutvapen. Istället för att använda tjänstevapnet har man använt elchockvapen med lyckade resultat.

Kommer inte ersätta tjänstevapnet

Trots de positiva resultaten menar Patric Grönberg att elchockvapnet inte kommer ersätta polisens tjänstevapen. Elchockvapnen har en räckvidd på 7,6 meter och enligt polisinspektören finns det situationer där det inte räcker.

– Står det en gärningsman med automatvapen eller handgranat längre bort än så kan man behöva ingripa med tjänstevapen. Vi vill i tillfället oskadliggöra och aldrig skjuta ihjäl någon, därför är elchockvapnen jättebra i många situationer, säger han.

Ökad trygghet för polisen

– Alla jag pratat med känner en större trygghet i situationer där man tvingas ingripa med våld när de bär med sig elchockvapen, säger han.

Projektet kommer att pågå under hela 2019 och utvärderas i början av 2020. Huruvida han tror att vapnen kommer att införas överallt i Sverige eller inte vill Patric Grönberg inte spekulera i än.

– Det blir en senare diskussion, men just nu ser det ju väldigt positivt ut.

Så fungerar elchockvapnet

Vapnet skjuter iväg två små pilar som är förbundna med vapnet via tunna trådar.

När de små pilarna går in i kroppen tappar man tillfälligt kontrollen av muskulaturen. Det gör att den som träffas blir oförmögen att röra musklerna och ofta faller till marken.

Vapnet kan också användas genom att det trycks direkt mot kroppen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.