En prideparad med människor går längs en gata, bärande regnbågsflaggor och affischer. I bakgrunden syns Kalmar slott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från prideparaden i spelaren ovan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Prideparad i Kalmar: Arrangör vill se större engagemang i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det dags för en färgsprakande prideparad i Kalmar. Intresset för pride och pridetåg har dock svalnat de senaste åren.

Projektledaren Jens Bergzén på Kalmar stadsmission, som tog över arrangemanget 2023 efter att Kalmarsund pride lades ner, vill nu se att kommunen tar över paraden.

– Vår uppfattning var ju att det här inte kommer bli av mer. Då gick Kalmar stadsmission in och sa att vi tar över paraden. säger Jens Bergzén.

En generationsfråga

Men intresset för pride och pridetåg har minskat de senaste åren.

– Det är en generationsfråga helt enkelt. Det är män i min ålder som har svårast att bryta igenom. Där man ofta säger att det inte är en bra fråga att ta upp, säger Jens Bergzén.

Hur kan man kan vända den trenden?

– Det har jag inget svar på. Men i Kalmar tänker vi att vi lämnar tillbaka parden till Kalmar kommun så att de som verkligen berörs av frågorna och som också kan tala om vad det är som verkligen behöver lyftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.