– Diskussionerna har pågått länge bland kommunerna i regionen. Man har ju kommit fram till att det var lite för ont om bränsle för att satsa, att då Nybro kommun kör helt på egen hand förvånar mig, säger William Hogland.
Politikerna var eniga
Det var en enig politisk majoritet som klubbade beslutet att kommunen skulle gå i borgen för ett lån på 480 miljoner kronor för att göra det möjligt att bygga en kraftvärmeanläggning. Byggnationen pågår för fullt och om mindre än sex månader ska fjärrvärme och el levereras från det nya verket. Och för att skona miljön så gott det går så är en av de kritiska frågorna hur avfallet hanteras enligt Hogland.
– Det viktiga är att avfallet sorteras och att man tittar på hur det kommer hit och hur det lagras här, för bästa effekt för miljön.
Konkurrens om avfall
Samtidigt har många kraftvärmeanläggningar i landet gjort att det nu är hård konkurrens om avfallet. Ett alternativ till att importera sopor, menar William Hogland, skulle vara att återvinna gammalt avfall.
– Man vill ju ha bort de gamla deponierna. Kan man då bli av med några av dem genom utgrävningar och liknande så är det bra. Det är nog ett alternativ man inte funderat över i Nybro.
Om vi inte eldade sopor, hur skulle vi göra då?
– Vi måste sotera i större utsträckning. Men för att komma dit så krävs både forskning och teknikutveckling.