– Vi kan öka kompetensen hos varandra, men framför allt förbättra för patienten, säger Andreas Källsson som representerar psykiatrin i projektet. Foto: Region Kronoberg

Psykiatriambulans ska förbättra vården av patienter med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

I veckan började Region Kronoberg testa en psykiatriambulans som ska åka ut på vissa larm. Beslutet är en del i ett nationellt projekt som syftar till att förbättra vården av patienter som lider av psykisk ohälsa.

Psykiatriambulanser finns redan i storstäder i Sverige, men nu ska detta för första gången testas i mindre städer.

– En psykiatriambulans flyttar akutpsykiatrin närmare invånarna. Akuta omhändertaganden av psykiatripatienter blir smidigare med specialistkunnandet på plats i ambulansen. Detta är ett spännande utvecklingsarbete som kan höja kvaliteten för en utsatt patientgrupp, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Växjö

Vill öka samarbetet med psykvården

I ambulansen kommer det finnas en ambulanssjuksköterska på platsen men också en psykiatriresurs. Förhoppningen är att psykiatriambulansen ska öka samverkan mellan ambulanssjukvården och akutpsykiatriska enheten.

– Vi kan öka kompetensen hos varandra, men framförallt förbättra för patienten. Att de får träffa någon som har erfarenhet av psykisk sjukdom och hamnar på rätt vårdnivå direkt. Det kan minska stigmat och ge rätt omhändertagande, säger Andreas Källsson, som representerar psykiatrin i projektet.

Vid behov av psykiatrisk vård kommer en psykiatriresurs bli upphämtad av en ambulans. Huruvida en sådan resurs behövs eller inte bedömer SOS Alarm som tar emot larmsamtalen.

Även i Helsingborg ska ambulans inriktad på psykisk ohälsa testas under två år. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet