Från det att barnet fyllt ett år har man rätt till en förskoleplats, men många föräldrar väntar ytterligare några månader innan de börjar skola in sina barn.
Enligt Skolverket är det rent statistiskt svårt att säga vid vilken ålder det är vanligast att barn skrivs in på förskolan, men det kommer att finnas statistik om några år. Från hösten 2014 började Skolverket samla in fakta om förskoleåldrar. De är ännu inte sammanställda, men de visar i grova drag att de flesta barn 2014 började förskolan när de var mellan 14 och 19 månader.
Jimmy Olofsson och Anna Johansson ska skola in sin son efter nyår.
– Vi tänkte från början att det skulle vara lagom att skola in honom när han var runt ett och ett halvt år, säger Jimmy Olofsson.
– Jag tror inte att det kommer vara några problem. Han älskar att vara med andra barn, säger Anna Johansson.
Tuffare inskolning
Men att skola in barn vid ungefär ett och ett halvt års ålder kan vara lite tuffare, eftersom då befinner sig barnet i en känslig utvecklingsfas, menar psykologen Idor Svensson, som är lektor på Linnéuniversitetet.
– De förstår att mamma och pappa kommer lämna dem, men de kan inte riktigt förstå att de kommer tillbaka. Det gör att de kan bli mer frustrerade än vid till exempel två års ålder. Det är ledsamt då också, men då kan de förstå att mamma och pappa kommer tillbaka, säger han.
Hur barn utvecklas i den här åldern har varit känt inom psykologin länge, ändå är det få föräldrar vi pratat med som känner till det.
– Ja, jag kan tänka mig att det är många föräldrar som inte känner till det här, så det borde man kanske gå ut och prata mer om säger psykologen Idor Svensson.
Stora skillnader bland barnen
Det är väldigt individuellt när barn är redo att börja förskolan, men om man tittar på hela gruppen barn, så tycker Idor Svensson att den optimala åldern för att skola in är vid två års ålder.
Men om man inte har möjlighet att vara hemma så länge med sitt barn så tycker Idor Svensson, att man ska förbereda sig på att inskolningen kan bli lite tuffare, för då kan man anpassa sig till det.
– Det är bra om man inte är så stressad själv som förälder utan att man kan förlänga inskolningsperioden om det behövs. Barnet kanske visar sig behöva en månades inskolning där föräldrarna är med. När barnet lärt känna personalen och känner sig trygga så brukar det fungera bra ändå även som de är i en känslig utvecklingsfas, säger Idor Svensson.
På Växjö kommun säger de att inskolningsperioden oftast är runt 14 dagar, men att det ska anpassas till barnets behov.
– Förskolorna kan anpassa inskolningsperioden, men ofta är det föräldrarna som inte kan. De har planerat in när de ska vara tillbaka på jobbet igen, säger Ann-Christine Nielsen, områdeschef på utbildningsförvaltningen.