Barnbidraget bör höjas tycker vissa föräldrar på Skälby i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rimligt men inte alltid nödvändigt, hör hur Kalmarborna tänker kring en höjning av barnbidraget. Foto: SVT

Räcker barnbidraget till? – så tycker smålänningarna

Publicerad

Barnbidraget ligger kvar på 1 250 kronor – trots inflation och ökade kostnader i samhället. SVT besökte Skälby 4H gården i Kalmar för att lyssna på de besökande föräldrarna.

– Jag tycker det är rimligt om bidraget höjs. Allt har ju blivit dyrare och inflationen har ju ökat, då borde även barnbidraget öka, säger Isabelle Wirblad.

”Stor skillnad om man är ensamstående”

Men för flera andra är inte en höjning av barnbidraget alls nödvändigt.

– Jag och min familj klarar oss. Vi sätter undan pengarna till barnen. Men jag förstår att det kan göra stor skillnad om man är ensamstående till exempel, säger Fredrik Johansson.

1 250 kronor – så mycket ligger dagens barnbidrag på. Men enligt en uträkning av Länsförsäkringar skulle det behöva höjas till 1 600 kronor för att hålla jämna steg med inflationen. Barnbidraget har inte höjts sedan 2018.

sedlar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ger Johan Swenson – privatmarknadschef på Länsförsäkringar – tre tips för att få barnbidraget att räcka längre. Foto: Edina Foric/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.