Regiondirektör Johan Rosenqvist i foajen till regionhuset i Kalmar, i blå kavaj och vit skjorta, tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Rosenqvist, regiondirektör berätta om hur protesterna från personal och länsbor påverkat beslutet att söka om dispens från arbetstidsdirektivet – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Region Kalmar om vändningen om dispens från veckovilan: ”Inom ambulansen skulle det göra skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter besked från SKR har nu regionen vänt i frågan om en dispens från de nya arbetstidsreglerna för ambulanspersonalen i Kalmar län.

– Vi gör nu allt för att tiden som vi har nedsatt ambulanstillgänglighet blir så kort som möjligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tidigare har beskedet varit att en dispens från den nya arbetstidsreglerna inte, i alla fall inledningsvis, är aktuell för ambulanspersonalen i Kalmar län, trots stora protester från både personal och länsinvånare.

Nu låter det annorlunda från regionen. Förra fredagen fick regionen besked från SKR, Sveriges kommuner och regioner, att den nämnd som ska behandla dispensansökningar nu finns på plats och är redo att ta emot ansökningar redan nu, och inte 1 februari 2024, som tidigare aviserats.

– Tidigare har det faktiskt inte funnits någon att skicka en dispensansökan till, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Måste prövas

Ett annat argument från regionen har varit att det är oklart om ambulanspersonal är en yrkesgrupp som omfattas av dispensreglerna.

Vad får er att tro att det är värt att söka dispens för dem nu?

– Det är inom ambulansverksamheten som en dispens skulle göra stor skillnad. Det har funnits många oklarheter och jag tror inte vi kommer ha full klarhet förrän ett antal dispensansökningar har behandlats.

Norra Öland kan få särlösning

Under torsdagen fattades beslutet att inleda en ansökan om dispens.

Man kommer att utreda om man vill söka dispens för hela eller delar av ambulansverksamheten i länet, säger Johan Rosenqvist. Det kan alltså bli aktuellt med en särlösning för exempelvis norra Öland.

Innan ansökan kan skickas in ska den förhandlas med facken och godkännas politiskt. Men ambitionen är att hinna få en dispens på plats så snart som möjligt.

Gäller i ett år

Men Johan Rosenqvist understryker att dispensen, om den ges, bara gäller i ett år.

– Jag tror inte att vi ska tro att vi permanent kan ha kvar den gamla situationen men vi kan få mer tid att hitta bra lösningar och rekrytera medarbetare.

Ambulanspersonal i gröna arbetskläder sitter i lunchrum, en kvinna och en man, mannen tittar på kvinnan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Amanda Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.