• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En bild med två sektioner: till vänster syns en stadsbild med ensjukhusbyggnad och parkerade bilar i förgrunden. Till höger visas porträttbild av en person som är klädd i kavaj och skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Hjelm, fastighetschef på Region Kronoberg säger att sjukhuspersonalen inte kan förvänta sig att få någon särbehandling när kommunen nu inför avgift på parkeringsplatserna runt centrallasarettet. Hör varför i klippet. Foto: Danijel Ivic/SVT, Region Kronoberg

Region Kronoberg om nya p-avgifterna runt sjukhuset: ”Kan inte förvänta oss särbehandling”

Publicerad

P-avgifter på gator som tidigare var gratis – och ett stängt parkeringshus. Trots det upplever Region Kronobergs fastighetschef att få har problem med parkeringen.

Beslutet att Växjö infört p-avgift på flera gator på Söder har mött kritik, bland annat från vårdpersonal på lasarettet som tidigare kunde parkera där gratis.

Parkeringssituationen påverkas ytterligare av att sjukhuset eget p-hus stängde i våras, efter att byggnaden dömts ut.

Men trots det menar fastighetschef Patrik Hjelm att tillgängligheten till sjukhuset är tillräcklig.

– När vi stängde p-huset var det lite turbulens. Men antal cyklar har ökat. De som pendlar kollektivt upplever att det ökat. Och det har varit väldigt lite bekymmer med parkeringen, säger han till SVT.

Hur ser ni på att kommunen också infört p-avgifter där er personal tidigare kunnat parkera gratis?

– Det är positivt, för då ökar tillgängligheten till parkeringar för patienter.

Nytt P-hus tar flera år

Han säger också att det finns gott om parkering på Norrtull och p-huset Bangården.

Att bygga ett nytt p-hus där det gamla står idag kommer ta flera år, säger han. Bygget måste passa till de övriga planerna på ombyggnaden av centrallasarettet.

Hur ser du på kritiken från personal att de får betala högre avgifter och får parkera längre bort?

Ja, det blir ju tyvärr konsekvensen. Men eftersom vi inte har någon markyta är vi bakbundna. Vi kan inte lösa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.