Ängshök fångar en ödla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter tio års arbete har den hotade ängshöken åter säkert fäste på Öland. Foto: Patrick Pleul

Rekordmånga ängshökar räddade – populationen återställd på Öland

Publicerad

2023 blev ett rekordår i arbetet med att rädda den sällsynta och hotade ängshöken. 76 ungar kläcktes ur 30 bon. Därmed är den ursprungliga populationen av den hotade fågeln på Öland nu återställd.

– Ungefär två tredjedelar är sådana bon som vi satt nät runt, säger Anders Åberg som är samordnare i Projekt ängshök.

Ängshökarna häckar ofta på åkermarker, vilket är mycket riskfyllt. De blir lätt överkörda av lantbrukarnas maskiner eller plockas av olika rovdjur. För tio år sedan startades Projekt ängshök, där man hittar och nätar in bon för att skydda de häckande fåglarna.

Länsstyrelsen ligger bakom projektet som organiseras av Birdlife, men även frivilliga hjälper till i räddningsarbetet. Lantbrukarna gör också sin del.

Vill spara mark på Alvaret

I och med rekordåret 2023 är nu populationen av ängshök på Öland återställd. Men trots framgångarna måste arbetet med att rädda den hotade ängshöken fortgå, enligt Anders Åberg.

– Ja, tyvärr så fortsätter de att häcka i åkermark. Men förhoppningen är ju att man kan börja spara tokmark ute på Alvaret så att fåglarna kan återvända dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.