Agility är en fartfylld hundsport där det gäller att få en hunden igenom en hinderbana felfritt och så snabbt som möjligt. Den har inspiration från hästhoppning och är den snabbast växande hundsporten i Sverige.
– Det är tokkul att få vara med och ordna något sådant i Växjö, säger Mia Lundholm, projektledare för Agility SM i år.
– Även hundarna tycker detta är kul, för förare och hund tränar och tävlar så tätt tillsammans. Båda två är i total symbios till skillnad från många andra hundsporter där föraren skickar iväg hunden att utföra olika uppdrag, fortsätter Mia Lundholm.
Rekordmånga deltagare
– Vi har aldrig haft så många deltagarstarter som i år och Växjö ligger väldigt bra till geografiskt, så vi har ett stort upptagningsområde, säger Mia Lundholm.
Enligt henne är den demografiska mittpunken av agility-Sverige i Linköping. Vilket hon tror beror på att vintrarna är längre uppe i Norrland, medan södra Sverige har tillgång till gräsmattor och träningsytor tidigare på året.
Fritt inträde
– Det ligger i agility-kulturen att det är en publiksport, där publiken får sitta relativt nära tävlingen för att titta. Man ska uppföra sig väl, både mot sin hund och publiken, till exempel får man bastning om man är otrevlig mot sin hund eller svär. Det ska vara publikvänligt hela vägen och därför valde vi att ha fritt inträde för tävlingen, säger Mia Lundholm.
Många där, men alla tävlar inte
Schäfern Xamba var där tillsammans med Elvira och Gunilla Broberg, samt Saga Wilborg. Xamba ska inte tävla, men hon och mattarna deltar ändå som åskådare och funktionärer under tävlingen. Dessutom ordnas ett tunnelrace för de hundar som inte tävlar i SM.
– Agility är jättepopulärt, det här är det roligaste hundar vet tror jag, att springa och hoppa med matte. Men tyvärr finns det inte tillräckligt med kurser, väntetiden för att få börja är för lång, säger Gunilla Broberg.