Religionsfriheten är vidsträckt, konstaterar Jonas Svensson, religionsforskare på Linnéuniversitetet. Foto: SVT

Religionsfriheten – en långtgående rättighet

Publicerad

Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt slås också fast i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Religionsfriheten är grundlagsfäst i Sverige och kampen mot diskriminering på grund av religion är en mycket prioriterad fråga för regeringen.

Enligt gällande lagstiftning är det inte mycket som kan inskränka friheten att utöva sin religion. En invändning som har förekommit i debatten är att religionsfrihet innebär en laglig rätt att slippa religion i det offentliga rummet.

Böneutrop i Växjö

Denna invändning är sannolikt inte juridiskt hållbar, säger Jonas Svensson som är professor i religionsvetenskap på Linnéuniversitetet, till SVT Nyheter Småland.

– Det är nog svårt att tolka rätten att inte bli tvingad till religion som att man därmed också har rätt att slippa se eller höra trosutövning. Tänk bara vilka inskränkningar detta skulle innebära! Om man gör anspråk på denna rätt och river kyrkor och statyer och sätter in polis mot luciatåg och sliter av kors som människor har runt halsen?

”Har rätt att aktivt uttrycka sin tro”

Jonas Svensson är tydlig med att han är religionsforskare och inte jurist men att det finns åtminstone en dom från Europadomstolen som stöder hans uppfattning. Den handlade om ett Jehovas vittne i Grekland som hade missionerat hos privatpersoner, som kände sig kränkta av att ha pådyvlats hans tro. Jehovas vittnet dömdes till fängelse enligt grekisk lag. Domen upphävdes av Europadomstolen och Grekland dömdes för brott mot mänskliga rättigheter eftersom mannen inte fritt fått utöva sin tro.

– Domen från 1993 gäller, säger Jonas Svensson. Man har rätt att aktivt uttrycka sin tro, att knacka dörr och att missionera och det talar för att även ett böneutrop är okej.

FAKTA

Enligt gällande lagstiftning är det inte mycket som kan inskränka friheten att utöva sin religion. En inskränkning kan bara ske om den är inskriven i lag och är nödvändig med hänsyn till den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen, hälsa och moral samt andras fri- och rättigheter.

Religionsfriheten skyddar inte bara rätten att tro utan även rätten att inte tro. Denna rätt är absolut och kan inte inskränkas genom lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet