I efterhand visade det sig också att odlingen och transporten av ris har en stor klimatpåverkan.
– Ris är spannmålsgrödan med högst klimatpåverkan och därför är det lämpligt att ersätta riset med klimatvänliga alternativ som exempelvis potatis och matvete.
– Sedan uppmärksammades riset i samband med arsenik för några år sedan. Halterna var inte så höga att det var en akut fara utan Livsmedelsverket rekommenderar att man på lång sikt inte ska äta för mycket ris. Enligt svenska matvanor äter man inte ris varje dag och några gånger i veckan är inga problem. Men om man tänker att barn får en del ris hemma är det bra att skolan tittar på andra alternativ att servera, säger Cornelia Witthöft professor i livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet
”Bra att tänka miljövänligt”
För två år sedan beslutade Växjö kommun att sluta servera ris på skolorna och syftet var att försöka vara mer klimatsmart, något professor Cornelia Witthöft tycker är bra.
– Vi vet att en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan kommer från kosten. Vi konsumenter måste försöka anpassa våra matvanor till ett mer miljövänligt sätt. Vi kan påverka miljön genom vår kost och välja miljövänliga alternativ.
Förutom att byta ut riset menar Cornelia Witthöft att det finns mycket man kan göra som är bättre för miljön, till exempel att se till att handla svenska produkter när det kommer till bland annat kött och frukt och grönt.