– Vi behöver den här typen av robotar för att på ett enkelt sätt kunna muddra i städer och i vikar utan att det stör miljö eller människor, berättar Ulf Rickardsson, som varit med och byggt roboten.
Svanen fungerar helt autonomt och suger mycket försiktigt upp slam från havsbottnen på ett sätt som stör så lite som möjligt för de organismer som bor där. På det här sättet renar man igenväxta och igenslammade grunda vikar och andra kustnära miljöer.
Bottenslam blir gödsel
Roboten är en av delarna i ett större system som är tänkt att rena bottnen i Östersjön på farliga ämnen samtidigt som slammet som systemet samlar upp återvinns. Bottenslam är näringsrikt och kan nu istället komma att hamna på åkrar som gödsel.
– Vi kan använda materialet som vi får upp som en resurs istället för att det ska vara ett problem i de här vikarna, säger marinbiologen Stefan Tobiasson.
EU-pengar
Förhoppningen är att Svanen ska komma till användning i hela Europa på sikt.
Projektet, som heter Life Sure, är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Kalmar kommun och finansieras med pengar från EU och Havs- och vattenmyndigheten. I augusti beräknas robottestet pågå för fullt.