• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Båda regionerna förbereder sig för att kunna påbörja vaccinationen av äldre i januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regionerna redo att vaccinera riskgrupper i januari

Uppdaterad
Publicerad

Nu rustar både Region Kronoberg och Region Kalmar län för kunna vaccinera äldre inom hemtjänsten och på äldreboenden mot coronaviruset så fort ett vaccin godkänts.

– Det högprioriterade just nu är att ha kontakt med kommunerna så att de kan börja vaccinera efter helgerna när vi har vaccin, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gett de svenska regionerna i uppdrag att erbjuda hela den vuxna befolkningen vaccination mot coronaviruset innan sommaren. Först ut är de äldre som finns inom hemtjänsten, de som bor på äldreboende och personal som vårdar dessa.

– Planen är att vi ska komma igång med vaccineringen framåt mitten av januari. Allt bygger på den tidsplan som finns för leverans av vaccin, men där finns inget exakt datum, säger Marie Ragnarsson.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Kräver stora resurser

Båda regionerna planerar att vaccinera den första gruppen med hjälp av den sjukvårdspersonal som redan arbetar på äldreboenden i länens kommuner. Men hur man resursmässigt ska klara av att vaccinera hela befolkningen senare i vår finns ingen plan för ännu.

– När vi har klarat de här första grupperna kommer vi gå vidare med riskgrupperna, där kommer vårdcentralerna och sjukhusen sköta detta. Även vårdpersonal kommer vaccineras samtidigt. Senare i vår kommer även resten av allmänheten erbjudas vaccination. Där är vi inte helt klara än men vi tittar på om vi kan hitta privata aktörer som kan hjälpa oss, säger Lena Andersson Nazzal, primärvårdschef i Region Kronoberg.

– Det kan vara så att vi kommer behöva köpa in tjänster för företagshälsovården till exempel, för att vaccinera den sista prioriteringsgruppen, säger Marie Ragnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet