Varje år rapporteras cirka 25 000 personer försvunna till polisen i hela landet och av dessa bedöms minst 300 vara ärenden som kräver akuta insatser.
Hör polischefen förklara hur ett eftersök går till i videon ovan.
Vid en akut insats bedömer polisen att det ska inledas ett eftersök enligt lagen om skydd mot olyckor. Det görs enbart om det bedöms vara fara för liv och hälsa för den försvunne. Det vanliga är alltså att polisen inte fattar ett sådant beslut.
– Finns det uppgifter om att de kan undanhålla sig frivilligt så tar man inget sådant beslut, säger Marcus Gustavsson, chef grova brott vid polisen i Växjö.
Mycket spekulationer när någon försvunnit
De som inte anträffas under den akuta sökinsatsen tillförs gruppen långtidsförsvunna personer som varierar över tid mellan 700 och 800 personer med en försiktig ökning med ca 10 personer per år, enligt en rapport av forskaren Rebecca Stenberg.
I Kronobergs län är 13 personer spårlöst försvunna. Vilket lämnar anhöriga med obesvarade frågor och något som innebär ett fortsatt arbete för polisen. Inte sällan spekuleras det kring vad som hänt de försvunna, inte minst på sociala medier.
Svårt möta anhöriga
En utmaning i polisens arbete är också att möta de anhöriga som desperat vill ha svar på vad som hänt deras närstående.
– Det är svårt. Man kan ju ge den senaste informationen och vilka åtgärder som vidtagits men det är svårt när man själv inte vet vad som inträffat.
Har du uppgifter att lämna kring någon försvunnen person så kontakta polisen på 114 14.