växjö tingsrätt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjös nya tingsrätt ska stå klar hösten 2026. Tingsrätten kommer rymma 15 nya förhandlingssalar, att jämföra med dagens åtta. I klippet ovan berättar Lars- Olle Larsson, lagman i Växjö tingsrätt, om det pressade läget i de nuvarande lokalerna. Foto: SVT

Så blir nya tingsrätten i Växjö – dubbelt så många förhandlingssalar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det officiell byggstart för den nya domstolsbyggnaden i Växjö. När den står klar kommer det att finnas dubbelt så många förhandlingssalar som i den nuvarande tingsrätten.

– Vi kan kort och gott sätta ut fler förhandlingar och utnyttja domarkraften som vi har på ett bättre sätt, säger Lars- Olle Larsson, lagman i Växjö tingsrätt, till SVT Småland.

Den nya domstolsbyggnaden, som även kommer att rymma mark- och miljödomstolen och förvaltningsrätten, ska stå klar hösten 2026 och ligga mitt emot den nya simhallen på Bäckaslövsområdet.

Den nya byggnaden kommer att rymma 15 nya förhandlingssalar, att jämföra med de åtta som finns i de nuvarande lokalerna.

Två nya säkerhetssalar

Förutom att salarna blir fler till antalet, kommer det också att byggas två salar med förhöjd säkerhet.

Men rättegångar som polisen bedömer att det finns en allvarlig hotbild kring, kommer även i fortsättningen att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm.

– Där finns det fyra salar som är byggda just för att användas av andra, mindre tingsrätter, i andra delar av landet, säger Lars-Olle Larsson, till SVT Småland.

I nuläget finns tingsrätten i centrala Växjö, i lokaler som de delar med bland annat Länsstyrelsen Kronoberg.

I klippet hör du Lars-Olle Larsson beskriva hur bristen på förhandlingssalar påverkar deras arbete i nuläget, samt hur allmänheten kommer att märka av förändringen när den nya byggnaden finns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.