Det var chefen för inköpen på landshövdingens residens i centrala Kalmar som slag larm. Telefonfakturorna, som kom varje kvartal, gällde framförallt kostnader till olika sexnummer.
Chefen hörde av sig till sin chef, länsstyrelsens ekonomichef Pernilla Sampson, för ungefär ett år sedan. Då hade telefonsamtalen eskalerat.
I början av landshövdingens period, år 2012 och 2013, var summorna mindre. Kostnaderna för den fasta telefonen på residensen för exempelvis augusti till oktober år 2013 landade på 530 kronor. Abonnemangets kostnad utgjorde 400 kronor. 30 kronor gick till vanliga samtal och 100 kronor var till betalnummer.
Enligt uppgifter till P4 Kalmar utgörs samtalen till betalnummer till åtminstone 95 procent av sexuella tjänster.
Räkningen för september och oktober år 2014 landade på 3 400 kronor och av den kostnaden stod betalnummer för 2 700 kronor. Räkningen för februari till april år 2015 landade på 7 552 kronor och 6 700 kronor gällde betalsamtal. Ett samtal, som kostade 80 öre, ringdes till Fröken Ur.
”Jag gjorde ingenting åt det”
Ekonomichefen Pernilla Sampson tog kontakt med sin chef Johan Wendell som då ledde avdelningen strategi och stöd. Johan Wendell hade Stefan Carlsson som sin chef och satt med i ledningsgruppen.
– Men jag gjorde ingenting åt det. Jag tror inte riktigt att jag kunde ta in det. Jag förstod inte vad det var för typ av samtal och jag ville inte riktigt tro det. Jag förstod inte omfattningen och vi hade inga rutiner för hur vi skulle hantera det.
Pratade ni med landshövdingen om uppgifterna ni fått?
– Nej.
Pratade du med någon annan om uppgifterna ni hade?
– Nej.
Hur ser du på ert agerande?
– Jag gjorde fel. Att ta hand om informationen har fallerat, säger Johan Wendell.
Tre personer kände till samtalen
Under ett års tid satt Johan Wendell med i ledningsgruppens möten, där bland annat länsrådet Malin Almqvist ingick, utan att säga något. I augusti år 2015 kom en ny telefonräkning för landshövdingens residens. Den landade på 2 925 kronor och nästan hela kostnaden utgjordes av sexsamtal.
Sen kom residensets fasta telefoni att upphöra. Den officiella förklaringen var att telefonsystemet behövde bytas. Inget nämndes om landshövdingens sexsamtal. De hade då kostat skattebetalarna knappt 20 000 kronor under landshövdingens tre år i residenset.
SVT Nyheter Småland har pratat med flera personer i ledningsgruppen, både nu sittande och tidigare medlemmar. Deras upgifter ligger i linje med vad Johan Wendell uppger. Uppgifterna om sexsamtalen har inte kommit länsstyrelsens övriga ledning till kännedom. De har varit en hemlighet som endast Johan Wendell, Pernilla Sampson och residensets inköptschef känt till.
Mobiltelefonen har granskats
Det var först i sommar när Sveriges Radio P4 Kalmar granskade landshövdingenden och den sverigdemokratiske politikern Thoralf Alfsson begärde ut uppgifter om landshövdingens telefonsamtal som sexsamtalen blev kända för övriga ledningen.
Enligt Johan Wendell har landshövdingens mobiltelefon granskats för att se om han ringt sexsamtal även från den.
– Den är ren, säger Johan Wendell.
När länsstyrelsen tog tag i frågan förra veckan fick landshövdingen Stefan Carlsson ett återbetalningskrav på 20 514 kronor. Det gällde för betalsamtal som skett under tre års tid. Från det att Stefan Carlsson började sitt jobb i Kalmar tills det att telefonen på residenset stängdes ned.
För en vecka sedan, måndag 27 juni, betalade Stefan Carlsson summan.
Johan Wendell vill inte ställa upp på en filmad intervju. Han vill inte heller låta sig intervjuas med ljud.