Foto: TT

Så här avslöjar du bank-id-bedragaren

Uppdaterad
Publicerad

De uppger sig vara från polisen eller din bank och kontaktar dig för att någon försöker stjäla pengar från ditt bankkonto. Ett sådant scenario skulle aldrig ske i verkligheten, menar polisen.

– Det finns inte på kartan att en bank eller vi på polisen skulle jobba på det sättet. Om du får ett sådant samtal kan du vara säker på att det rör sig om bedrägeri, säger Robert Loeffel på polisen i region Syd.  

När bedragarna ringer kan nummerpresentationen visa ett korrekt telefonnummer från din bank. Med lugn och trevlig stämma kan de sen berätta att någon försöker ta ut pengar från ditt konto och vill därför att du ska använda ditt bank-id eller bankdosa för att stoppa transaktionen.

Be att få ringa upp banken

Men i själva verket är det precis tvärtom. 

– Lämna aldrig ifrån dig koder från din bankdosa eller använd ditt bank-id på begäran. Är det någon som kontaktar dig och efterfrågar sådant så rör det sig om bedrägeri, säger Robert Loeffel på polisen i region Syd. 

Polisens informatör Robert Loeffel Foto: SVT

Så här tipsar polisen om hur du ska agera om du fattar misstankar om ett telefonsamtal. 

– Fråga efter deras namn och säg att du ska återkomma via bankens växel, sen avslutar du samtalet. Vill du kontrollera uppgifterna så gör en så kallad motringning där du själv kontaktar din bank, säger Robert Loeffel.

Bankerna är fåordiga om säkra lösningar

SVT Nyheter Småland har under fredagen ringt runt till flera olika banker för att höra hur de råder kunder att placera sina pengar för att de ska vara så säkra som möjligt. Handelsbanken berättar om att två personer kan stå för ett konto och att det då blir svårare för bedragare att plocka ut pengar. Swedbank är mer fåordig.

– Vi rekommenderar våra kunder att ta kontakt med oss på banken så får vi komma fram till en individuell lösning som känns bra, säger Thomas Gränsman, bankdirektör Swedbank Växjö.

Han vill varken bekräfta eller dementera om privatpersoner kan erbjudas säkra konton där det inte går att ta ut eller överföra pengar via internet.

– Som sagt, kunden får komma hit så pratar vi.

B

Thomas Gränsman, bankdirektör i Växjö. Foto: SVT

ank-id är i dag för många nyckeln i kontakten med både banker och myndigheter. Men bankdirektören på Swedbank i Växjö ser ändå ingen större risk i att använda bank-id.

– Det är en väldigt säker metod, säger Thomas Gränsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.