I Ljungby har undersköterskorna hjälpt regionen att fasa ut hyrpersonalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så klarar sig röntgen i Ljungby utan hyrpersonal – och köer

Publicerad

Genom att låta undersköterskor ta över fler administrativa och vårdnära uppgifter kan röntgensjuksköterskor i Ljungby fokusera mer på sina specialistområden. Resultatet är en verksamhet där hyrpersonal nästan helt fasats ut.

Röntgenavdelningen i Ljungby har under de senaste åren jobbat ett nytt arbetssätt där undersköterskor och röntgensjuksköterskor samarbetar för att optimera resurserna. Undersköterskor tar över fler administrativa och förberedande uppgifter, vilket frigör tid för röntgensjuksköterskorna att fokusera på sina specialistområden.

– Vi strävar efter att hela tiden ha rätt kompetens på rätt plats. Vi har brist på kompetens och behöver fundera på hur vi ska få personalen att räcka till, och ser då hela tiden över vad vi mer kan lägga på våra undersköterskor för att avlasta våra röntgensjuksköterskor, säger Helena Zizmond, avdelningschef på röntgenenheten.

Helena Zizmond förklarar att arbetsuppgifterna läggs ovanpå undersköterskornas befintliga arbetsuppgifter, men menar på att det finns utrymme för detta.

– Det är det de själva vill, de vill ha mer arbetsuppgifter som är vårdrelaterade. Man vill komma till en arbetsplats där det finns möjlighet till utveckling.

Under de senaste åren har avdelningen dessutom fasat ut hyrpersonal, förutom under semestrar, genom att se över sina arbetsmetoder.

– Vi brukade ha två hyrsjuksköterskor på enheten som var här en längre tid, tills vi satte ner foten och såg över hur vi jobbar, avslutar Helena Zizmond.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.