Foto: TT

Så skyddar du dig mot influensan

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande rapporteras det om influensafall i Kronoberg och Kalmar, även om man ser en nedgång i Kronoberg. Och det finns saker du kan göra för att undvika att bli smittad eller sprida viruset vidare.

– Hosta i armvecken, håll god handhygien och undvik att besöka personer som är sjuka, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i region Kronoberg. 

De tre grundläggande och enkla åtgärderna kan tyckas självklara, men behövs påminnas om menar han. 

Influensan 2017

– När vi hade svininfluensan 2009 var det uppsatt affischer som påminde om detta överallt. Då såg vi också i hela samhället att färre var sjuka i till exempel förkylningar och det hade sannerligen med det att göra, säger han.

Viruset kan ta sig fyra till fem meter

Influensan är både en kontaktsmitta och luftburen smitta. Det innebär att viruset kan ta sig fyra till fem meter om någon hostar. Samtidigt kan du få viruset om en smittad person tar på något som du sen rör vid då viruset håller sig levande i upp mot en timma. 

Det innebär också att du kan bli smittad om du är i samma lokal som någon som bär på viruset. Du smittar mest i början och även innan du insjuknat. 

Sen finns det också de som är smittade men inte blir sjuka, och även de kan föra smittan vidare.

– I en studie som gjordes i England på ett college togs blodprov för att se hur många som bar på influensaviruset. Sen gick man och frågade hur många som varit sjuka i influensa och då var det bara 50 procent av dem som hade viruset som uppgav att de varit sjuka. Alla blir alltså inte sjuka även om man har smittats, berättar Runehagen. 

Försökte förhindra spridning

1917 till 1918 då Spanska sjukan spreds försökte man på sina håll hindra folk från att resa. Det kunde fördröja spridningen något men idag har vi ett helt annat samhälle menar Runehagen.   

– Jag vill egentligen inte råda någon till att undvika platser. Men när influensan går som mest så kanske man inte ska gå på bio eller stora konserter om man har ett nedsatt immunförsvar, säger Arne Runehagen.  

I Mörbylånga får personalen rådet att använda munskydd för att minska smittspridningen. Men Runehagen tror inte att det hjälper nämnvärt just nu. 

– I detta läget borde smittspridningen vara över. Men jag vill inte kritisera deras handläggning, säger han. 

När det gäller handsprit så har den god effekt på just influensaviruset. 

– Egentligen ska man ju inte handsprita överallt i samhället. Du får bort mycket av viruset om du tvättar med tvål och vatten.  Och slutligen brukar jag ibland trösta dem som insjuknat med att säga att i grunden är det bra om man utsätts för viruset. Då bygger man upp ett försvar och har ett mycket gott skydd lång tid framöver, avslutar han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Influensan 2017

Mer i ämnet