Både i Växjö och Nybro har alla lampor bytts ut till led och efter det har de båda kommunerna valt att utöka julbelysningen.
– Vi vill inte släcka ner. Varken i stan eller i våra mindre tätorter. Vi ser inte att ekonomin för det är så stor. Då har vi beslutat att behålla och också utöka vår julbelysning i år, säger Per Sandberg, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kraftig besparing i andra kommuner
SVT Nyheter Småland har skickat ut en enkät till samtliga 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län och frågat om de planerar att förändra mängden julbelysning i år. Vi har fått in svar från 14 kommuner.
Oskarshamns kommun svarar att minska julbelysningen rejält och i Mönsterås kommun kommer de minskat julbelysningen med hela 75 procent.
– Det kommer att märkas på gatorna och i byarna i kommunen, säger Anette Elmgren Petersson som är teknisk chef där.
I klippet nedan kan du höra mer om hur Mönsterås tänker.
Kommunernas planer kring årets julbelysning
Alvesta:
Planerar inte att minska mängden julbelysning i år däremot pågår en diskussion om att korta perioden som julbelysningen är tänd. Julbelysningen i Alvesta består mest av energisnåla ledlampor. Kommunen svarar att folkhälsoperspektivet i dessa mörka tider väger tungt i argumentationen för julbelysning.
Ljungby:
Mängden julbelysning kommer inte förändras från föregående år i Ljungby kommun, men all julbelysning kommer vara utbytt mot led, vilket blir en besparing mot tidigare år svarar kommunen.
Uppvidinge:
Det planeras inga förändringar utan kommuns tekniska avdelning planerar att som vanligt förse kommunens olika samhällen med julgran med julbelysning.
Älmhult:
Inga adventsljusstakar kommer lysa upp kommunhuset i år. Kommunen har bestämt att julbelysning inte ska används på kontor och allmänna utrymmen i kommunhuset. Utomhusbelysningen kommer däremot lysa som vanligt, och skolor och särskilda boende omfattas inte av elbesparningarna.
Västervik:
Det blir julbelysning som vanligt i det offentliga rummet, men på kommunens arbetsplatser minskas julbelysningen. Kommunens offentliga utsmyckning består helt av ledampor och därför är elförbrukningen väldigt liten. Enligt kommunens beräkningar kommer elförbrukningen inte öka totalt eftersom julbelysningen ersätter viss befintlig utebelysning och att de minskar belysningen på annat håll.
Högsby och Hultsfred:
Östra Smålands Kommunteknikförbund driver kommunernas tekniska verksamhet i de båda kommunerna och de har beslutat att bara göra mindre förändringar. De väljer att ha kvar majoritet av julbelysningen. De menar att julbelysningen kan vara viktig för de som kanske inte har att ha möjlighet att ha ljus hemma. “Kommunens julbelysning kanske är deras enda ljuspunkter i mörkret”.
Oskarshamn:
Oskarshamns kommun kommer att minska rejält på julbelysningen i år. Allt beror på det ekonomiska läget. En diskussion pågår kring vilken julbelysning som ska tändas och det är i nuläget inte klart exakt var. Dock är det klart att jätteträdet Vingnöten vid järnvägsstationen inte kommer att tändas i år.
Mönsterås:
Kommunen har nyligen beslutat att ha mycket mindre julbelysning i år jämfört med året innan. Julbelysningen dras ner med 75 procent. Prisökning på el samt symbolvärde mot kommuninvånarna ligger bakom beslutet.
Nybro:
I Nybro kommun kommer de ha något mer julbelysning jämfört med föregående år. Byter till led på tidigare ljuskällor som inte varit det och utökar något i samband med det.
Emmaboda:
De kommer att göra förändringar med respekt för ökade kostnader för bland annat elen. De kommer att ha krav på att all julbelysning som är tänd ska vara led och det kan innebära en minskning i år. Kommunen vill dock påpeka att det inte får påverka julfirandet som av tradition är en viktig del av året.
Borgholm:
Kommunen kommer att dra ner julbelysningen. Det innebär bland annat att i år kommer inte slingan på skorstenen vid vårt fjärrvärmeverk lysa och inte heller deras vattentorn. På torget i Borgholm kommer 18 strålkastare att släckas ner och istället ersättas med julbelysning. Besparingen innebär också att det inte kommer vara någon julbelysning i fönsterna på Stadshuset.
Kalmar:
Julbelysningen i Kalmar city kommer vara kvar, men julbelysningen utanför city begränsat till julgranar i tätorterna. Kommunen kommer också begränsa belysningen i verksamhetslokaler, skolor och förskolor genom att bara sätta en adventsljusstake på ett centralt ställe.
Mörbylånga:
Kommunen kommer ha mindre belysning under kortare period jämfört med tidigare år. Orsaken är att man som offentlig verksamhet vill föregå med gott exempel och även minska risken för elavbrott. I samband med detta ser även kommunen över och minskar energiförbrukningen där det är möjligt.