Lars-Åke Engblom Foto: SVT

”Blir sämre journalistik på landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Färre journalister på landsorten ger sämre information till invånarna. Ytterst handlar det om demokrati menar Lars-Åke Engblom, medieprofessor vid Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping.

Lars Åke Engblom har själv en bakrund inom public service och Sveriges Television och han tycker att det är en sorglig utveckling.

– Speciellt med tanke på att TV4 gjorde en vinst på över 650 miljoner förra året. Det visar att de kommersiella kanalerna inte är beredda att satsa något på lokala nyheter.

Inte nytt

Engblom slår fast att medieflykten från landsorten inte är en ny företeelse utan att den har pågått i över 20 år.

– Först var det rikstidningarna som drog in sina lokalredaktioner, sedan kvällstidningarna och nu TV-bolagen.

Vad betyder det när konkurrensen blir mindre?

– Det är naturligtvis inte bra. Färre journalister innebär en sämre bevakning. Och det lägger ett extra stort ansvar på Public-servicebolagen som måste slå vakt om sin bevakning. Sveriges radio och Sverige television är ju de enda redaktionerna i landet som fortfarande har ett rikstäckande nätverk.

Vad innebär det att redaktionerna i Växjö och Kalmar försvinner?

– Det blir sämre information till invånarna på dessa orter.

Kommer den här utvecklingen att fortsätta?

– Det hoppas jag inte . Lokaljournalistik kan inte bedrivas på distans. Det är viktigt att ha journalister som kan området och har kontakter. Risken är uppenbar att det blir betydligt sämre för oss som bor utanför Stockholm, säger Engblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.