En ung man står på en scen  under en musikalisk framträdande. Bakom honom syns musiker som spelar instrument. Scenens belysning består av färgglada lysrör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Samuel Nilsson under en av repetitionerna av revyn i Torsås inför premiären den 25 januari. Foto: Clary Kroon/SVT

Samuel vill rädda kulturformen revyn – vill se fler unga på scenen

Uppdaterad
Publicerad

Nu i januari har många lokalrevyer runt om i landet sina premiärer. En del av ensemblerna kämpar med en hög medelålder och det är något som 14-årige Samuel Nilsson i Torsås uppmärksammat. Han vill att fler unga ska få chansen att vara med, så att kulturformen kan leva vidare.

– Revyerna dör ut en i taget och det är sorgligt. Vi kan inte bara se på, säger Samuel Nilsson.

Unga fått chansen i Torsås

Samuel Nilsson har tillsammans med tre andra ungdomar från kulturskolan fått möjlighet att vara med i årets revy Tuppiloo Tuppiley som sätts upp av Revyarna i Torsås. Producenten Christina Kronmar Engdahl tror att många revyer jobbar med återväxt, men att det kan vara svårt att fylla på med unga i den takt det behövs.

– I Torsås samarbetar vi med kulturskolan. Det är nog ganska unikt för Sverige att vi har en kulturskola och en revyförening som samarbetar så väl, säger hon.

Viktig kulturform

SVT har tidigare till exempel berättat om när en av Västerbottens sista stora revyer gick i graven. Samuel Nilsson vill inte att fler revyer ska går samma öde till mötes. Han hoppas därför att andra revyer ska inspireras av Torsås, eftersom han tycker att det är en viktig kulturform som både roar och oroar publiken.

– Den får folk att både skratta och inse allvarliga saker. Det är lättsamt men har ändå ofta tänkvärt. Sveriges revykultur är också väldigt gammal, så det skulle vara väldigt synd om den dör ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.