Kommentar hämtad från diskussion i Smålandsnytts sociala medier

#samvetsfrihet väcker känslor i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Rapporteringen om förslaget att vårdpersonal i Kronoberg ska kunna vägra att genomföra vissa arbetsuppgifter har väckt starka reaktioner. Under hashtagen #samvetsfrihet är debatten i full gång.  

En återkommande kommentar i diskussionerna är att utredningen om förslaget som landtingsstyrelsen i Kronoberg sagt ja till är ”ett slöseri med skattebetalarnas pengar”. Andra argument emot förslaget är att man, som exempelvis barnmorska som inte vill utföra aborter, bör söka sig till andra jobb.

”Passar inte arbetsuppgifterna så finns det många andra jobb inom vården. Självklart ska alla få tycka vad de vill i religiösa frågor, men om de vägrar utföra de arbetsuppgifter som ingår i jobbet så ska de jobba med något annat.”

Samvetsfrihet

”Ogillar man vissa saker som kommer med sitt jobb så får man söka ett annat jobb”

”Självklart att få vägra genomföra aborter”

Bland kommentarerna i diskussionerna på Smålandsnytts sociala medier-konton är många emot förslaget. Men det finns även flera personer som är positiva till att förslaget utreds.

”Jag tycker att det är självklart att ha rätten att inte tro på abort eller i alla fall vägra utföra det själv. För en del är det ju som att be dem döda ett barn. Det respekterar jag. Risken att det inte skulle finnas några kvar inom yrket till sist som utför aborter anser jag obefintlig. Självklart kan de vara fantastiska sjuksköterskor på en miljon andra vis. Vi kan väl inte bara ha mänskliga rättigheter för dem som tycker samma som oss själva!?”

Men det finns, som så ofta när det kommer till kommentarer i sociala medier, också många kommentatorer som försöker vara lite fyndiga.

”Alla som jobbar på migrationsverket borde vägra utvisa folk. Åberopa #samvetsfrihet”

”Frisör: att klippa och färga hår är fel. Därför borstar och tvättar jag enbart. Det finns andra lösningar, toffsar, olja etc. #samvetsfrihet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samvetsfrihet

Mer i ämnet