Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Murkh-Edene Tsagaan och Dorjnamjil Baatar från Mongoliet deltog och vann sandskulpturfestivalen 2019. Nu siktar de på att bli mästarnas mästare. Foto: Ludwig Fleetwood

Sandskulpturfestivalen firar 10 år – ”Champions of sand” ska koras

Uppdaterad
Publicerad

Sandskulpturfestivalen i Kalmar firar tioårsjubileum i år. Det firas genom att man bjudit in tidigare vinnare – som nu ska slåss om titeln ”Champions of Sand”.

– Det ska bli kul att se vem som blir ”mästarnas mästare”, säger Edwin Böck som är projektledare för sandskulpturfestivalen.

I veckan kommer enorma sandskulpturer växa fram i Kalmarsundsparken, detta i samband med den årliga sandskulpturfestivalen i Kalmar som inleddes under måndagen och som pågår fram till fredagen. Totalt är det åtta lag från sju olika länder som ställer upp.

Årets upplaga är lite extra speciell, då alla tidigare vinnare deltar, plus några utmanare.

Av de lag som deltar i år har Murkh-Edene Tsagaan och Dorjnamjil Baatar rest allra längst. Duon har tagit sig hela vägen från Mongoliet.

– Festivalen här i Kalmar är väldigt känd i världen och många skulptörer vill komma hit. Vi älskar att vara tillbaka, säger 2019-års segrare Murkh-Edene Tsagaan.

Uppskattar den kletiga sanden

Edwin Böck säger att en av anledningarna till att festivalen är så populär är sanden.

– Det är en speciell fillersand som vi hämtar från Nybro. Den är väldigt kletig, vilket gör den otroligt formbar.

Innan skulpturerna börjar ta form måste konstnärerna blanda sand och vatten som därefter packas ihop till ett fast sandblock.

– Det brukar ta någon dag att packa sanden. Det är ett viktigt steg och de gör det ordentligt, vi räknar med att de börjar skulptera någon gång under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.