– Inom kort kommer det här området att bli ett nytt bostadsområde, säger Conny Axelsson som är samhällsbyggnadschef i Lessebo.
Men utan en sanering, där resterna av glasbrukstillverkningen tagits bort, hade det inte varit möjligt att bebygga området med bostäder. I marken kring det gamla glasbruket fanns glaskross och rester av olika tungmetaller som använts i glastillverkningen.
I dag, om man besöker platsen där glasbruket låg möts man av sand och grus. Allt av det gamla glasbruket är borta, ända ner under marken.
– För oss som kommun hade det inte varit möjligt att sanera det här området med mindre än att vi fick det statliga stödet, för markvärdet är inte så högt, säger Conny Axelsson.
”Verkligen värt pengarna”
Själva saneringen av området kostade 25 miljoner kronor, nära hälften av de 47 miljoner kronor den var kostnadsberäknad till.
– Det var verkligen värt pengarna, dels för att vi ju måste ta hand om de gamla miljösynderna som finns, men också för att den här saneringen ger oss möjlighet att låta bygga nya centralt belägna bostäder, säger Conny Axelsson.
Fler glasbruksområden i Lessebo kommun står på tur att saneras från tidigare glasproduktion. Dels handlar det om Strömbergshyttan, dels om Bergdala glasbruk.