En man i en hotellport, en karta med en mobil i området Norrliden i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
26-åringen frikänns från anklagelserna om anstiftan till förberedelse till mord kring händelsen i klippet, där en inhyrd torped själv blev offer. Hovrätten sänker 26-åringens straff till sju år åtta månaders fängelse. Klippet här gjordes efter tingsrättens dom. Foto: Polisens förundersökning/Mapcreator/Texturelabs

Sänkt straff för 26-årig gängledare i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som pekats ut som ledare och drivande bakom våldsvågen i Kalmar får sitt straff sänkt av hovrätten.

Mannen dömdes i tingsrätten till fängelse i elva år och åtta månader för anstiftan till mordförsök i Norrliden, anstiftan till förberedelse till mord i Ljussstaden samt anstiftan till grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott i två fall.

Hovrätten ändrar längden på fängelsestraffet till sju år och åtta månader och även flera av rubriceringarna han tidigare dömts för. Bland annat frikänns han från åtalspunkten om anstiftan till förberedelse till mord i Ljusstaden.

Skjutningar i Kalmar

Kortare straff

Hovrätten skriver i sin dom att man gör bedömningen att brottslighetens sammanlagda straffvärde motsvarar fängelse i åtta år.

Men då 26-åringen suttit häktad med restriktioner under lång tid sätts hans straff till fängelse i sju år och åtta månader.

Koordinerat morduppdrag på distans

Den 26-årige gängledaren kopplas till Foxtrotnätverket och ska även tidigare ha tillhört Norrlidengänget i Kalmar.

Enligt åklagaren ska han ha planerat och koordinerat morduppdrag i Kalmar från sitt tillfälliga hem i Spanien.

Ytterligare tre personer stod åtalade för bland annat narkotikbrott, mordförsök och vapenbrott och dömdes till fängelsestraff i tingsrätten.

Samtliga överklagade sina domar till hovrätten med förhoppningen att bli frikända. Två av dem drog senare dock tillbaka sina överklaganden.

Ingen utvisning

En 25-årig man som i tingsrätten dömdes till fängelse i två år och tio månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott samt utvisning fick också sitt fängelsestraff sänkt till till två år och fyra månader samt sin utvisning upphävd.

Under hovrättsförhandlingarna ville åklagare Johan Henningsson se skärpta straff för båda männen.

Båda männen ska sitta häktade tills fängelsestraffet kan verkställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet