Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Johan Schörling, regionchef på sydsvenska Handelskammaren, berätta om hur lokala företag drabbas när Sas lägger ner flyglinjen Kalmar-Arlanda. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Handelskammaren om slopade flyg från Kalmar: ”Jättehårt slag för företag i Kalmar län”

Uppdaterad
Publicerad

Flygföretaget Sas har bestämt sig för att lägga ner sina flyg till och från Kalmar – vilket enligt sydsvenska Handelskammaren riskerar att drabba många av deras medlemsföretag hårt.

På onsdagen kom beskedet att SAS lägger ner sin flyglinje mellan Kalmar och Arlanda från och med den 13 augusti. Det oroar näringslivsorganisationen sydsvenska Handelskammaren som har daglig kontakt med lokala företag och menar att linjen är viktig för dem.

– Det är många företag i Kalmar och stora företag i Oskarshamn som har mycket inresande och för dem kommer det att vara jobbigt, säger Johan Schörling som är regionchef på sydsvenska Handelskammaren.

Tidsaspekten viktig

Enligt honom är tåg inget alternativ från Kalmar, varken för att ta sig till Stockholm eller för att komma till Kastrup för vidare flyg ut i världen.

– Tidsaspekten är tyvärr en väldigt avgörande faktor i dag för företagen. Till Stockholm Arlanda krävs det två byten med tåg och restiden är på cirka sex timmar enkel väg, säger Johan Schörling.

”En tillgänglighet som försvinner”

Flygplatschefen var inte beredd på det här beslutet från flygbolaget.

– Det kom som en total överraskning. För regionen, näringslivet och de boende i sydöstra Sverige, är det en tillgänglighet försvinner, säger Ronny Lindberg som är flygplatschef på Kalmar Öland Airport.

Enligt honom för flygplatsen just nu diskussioner med BRA, som i dag trafikerar Kalmar-Bromma, om att de ska utöka antalet flyg när SAS lägger ner. En ny tidtabell kommer eventuellt nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.