Den giftiga blåsvarta björkstekeln har hittats i Kronoberg de senaste åren. Foto: Tomas Lundqvist

Säsong för giftig larv – uppmanar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen uppmanar till uppmärksamhet efter larver från den blåsvarta björkstekeln. Larverna förväntas finnas främst i och omkring Växjö, Hovmantorp och Tingsryd och är giftiga om man får i sig dem.

Under försommaren sågs den vuxna insekten, stekeln, i Växjötrakten, och larver från den blåsvarta björkstekeln är giftiga får både människor och djur om man får i sig dem. Länsstyrelsen uppmanar till uppmärksamhet när det kommer till djur och barn.

– I år finns ännu inga rapporter om larver i Kronoberg, men det dröjer nog inte länge innan de första rapporterna kommer, säger Per Ekerholm, Länsstyrelsen Kronoberg.

Störst risk för förgiftning

Larverna finns vid björkar och oftast vid träd som står öppet i skogskanter, parker, beteshagar och liknande platser. Länsstyrelsens förväntan är att larverna kommer att finnas i och omkring Växjö, Hovmantorp och Tingsryd, och störst risk för förgiftning är från mitten av augusti till mitten av september.

Helena Lager visar en bild på en Blåsvart Björkstekel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Lager är chef på art- och friluftsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar. Här berättar hon om varför man måste vara uppmärksam på den invasiva arten. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.