Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick för Theodor Cornfors från Växjö SK när han ställde upp i schackfyran. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Schackfeber i Växjö – se när 10-åriga Theodor tävlar

Uppdaterad
Publicerad

Schack SM har öppnat portarna till Fortnox arena i Växjö. Under en hel vecka tävlar drygt 700 schackspelare från hela landet i olika klasser. SVT träffade Theodor Cornfors, 10 år, som är den yngsta spelaren från Växjö SK och som blev etta av 180 spelare i schackfyran.

Theodor Cornfors må vara Växjöklubbens yngsta förmåga, men han har ändå hunnit med flera tävlingar. Det här blir hans andra SM, och denna gång ställer han upp i tre klasser på hemmaplan. Först ut är schackfyran, en rikstäckande tävling för fjärdeklassare.

– Man måste hålla ett bra tempo idag, för om tiden går ut har man förlorat, säger han.

Theodor lyckades knipa förstaplatsen i schackfyran och blev etta av 180 spelare.

”Pandemin hjälpte oss lite”

Håkan Jalling, ordförande för Växjö Schackklubb, berättar att sporten fått ett uppsving de senaste åren. Och det märks inte minst när det vankas SM.

– Pandemin hjälpte oss faktiskt lite, för många lärde sig spela på nätet. Och nu är folk sugna på att spela på ett riktigt bräde. säger han.

Se när barnen tävlar i schack i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.