Foto: Privata bilder

Se bilderna som kan rädda Bjärby camping

Publicerad

För att forsätta bedriva camping vid Bjärby på Öland – och underhålla vägen ner till den populära stranden – måste ägarna bevisa för länsstyrelsen att campingverksamhet bedrivits i Bjärby innan 1975 då det generella strandskyddet upprättades.

Nu har ett 20-tal gamla fotografier som sägs föreställa campingen lämnats in som bevis.

Runstens bygdegårdsförening som driver campingen har tillsammans med Borgholms kommun under en månads tid kämpat för att få fram fotografier, kvitton och material från olika hembygdsföreningar som bevis.

Nu har allt skickats till Borgholms kommun som skickar vidare till länsstyrelsen för bedömning. Det handlar då om att länsstyrelsen kan ge en strandskyddsdispens under fem år. Kommunen arbetar också med att få fram en detaljplan för området.

– Merparten av bilderna kommer från Bjärbyområdet med omnejd, säger Alf Holmgren ordförande i Runstensten bygdegårdsförening som driver campingen vid Bjärbybadet.

Länsstyrelsen hoppfull

– Jag har inte sett bilderna ännu men det låter väldigt hoppfullt, lyckas vi se registreringsnummer på bilarna så är det väldigt bra, säger Pär Hansson, länsarkitekt.

Pär Hansson säger också att man inte kommer att vara lika hård mot de här verksamheterna som pågått så länge.

Länsstyrelsens beslut i frågan förväntas komma i mitten av juni.

– Vi väntar med beslut, eftersom det kan komma in mer material som förstärker bevisen, säger Pär Hansson.

Strandskydd

1975 infördes generellt strandskydd. Syftet var att säkra områden för bad och friluftsliv enligt allemansrätten. Redan planlagda områden undantogs.

Strandskyddet innebär att det är förbjudet att:

• Bygga nytt.

• Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränker allmänhetens tillgång till stränder.

• Utöka sin så kallade privata zon/hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten (genom att till exempel ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller rabatter).

• Gräva eller förbereda byggnationer.

• Uppföra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar, vägar och parkeringsplatser) i ett område som annars är tillgängligt enligt allemansrätten.

• Väsentligt förändra livsvillkoren för djur och växter. Kan t ex handla om muddring eller om avverkning av mer än ett fåtal träd. (7 kap. 15 § MB)

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.