Skogsmaskin görs om till brandbil för att bekämpa skogsbränder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan – hur en skogsmaskin blir till terränggående brandbild med en enklare manöver. Foto: SVT

Se den unika lastrampen som gör skogsmaskinen till brandbil: ”Genialiskt”

Uppdaterad
Publicerad

En typ av lastramp för skogsmaskiner används för att skjuta på räddningstjänstens vattentankar och släckningsutrustning.

– Det är en förhållandevis enkel lösning, men genialisk, säger Peråke Nilsson, verkstadschef på föreningen MR Småland.

Ramperna har skapats för att bättre kunna ta till vara på skogsbrukares resurser vid stora skogsbränder. De finns i dag på tre ställen i södra Sverige: I Vetlanda, Kalmar och Osby.

Se i klippet ovan hur den stora vattentanken skjuts över från brandbil till skogsmaskin.

Idén bakom

Idén till rampen kom från Håkan Johansson, markägare i Sala, som SVT Västmanland tidigare har pratat med. Tanken är att räddningstjänstens vattentankar med tillhörande släckningsutrustning ska skjutas på rampen som går att montera på en skotare.

Speciella skogsmaskiner beredda vid brand

Varje ramp har en enligt Maskinringen Småland en dedikerad skotare som vis händelse av brand kan kallas in av räddningstjänsten. Detta för att säkerställa att rampen passar för uppgiften.

– Det är en tjänst som vi erbjuder räddningstjänsten, säger Peråke Nilsson.

Maskinringen Småland, som ingår i riksorganisationen Sveriges Maskinringar och som äger ramperna har genom ett nätverk kontakt med företagare och lantbrukare.

Lantbrukare delaktiga i släckning

Sedan tidigare har lantbrukare varit delaktiga i att bekämpa skogsbränder. Den kanske mest vanliga metoden är att använda gödseltunnor som innehåller stora mängder vatten. De kan sedan köras utmed det brandhärjade området och släcka med vatten.

Lantbrukaren Ingemar Lundqvist i Hjortsberga i Alvesta kommun står framför en gödseltunna och pekar på den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lantbrukaren Ingemar Lundqvist i Hjortsberga utanför Alvesta visa hur gödseltunnor kan användas vid släckning. Klipp från juni 2023. Foto: Clary Kroon/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.