Simon Zachrisson åt middag i Timmernabben när han såg tromben åka över Oknö. Foto: Simon Zachrisson

Se när tromben drar in över Kalmarsund

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18-tiden på tisdagskvällen blev många runt Kalmarsunds stränder vittnen till hur en tromb drog över vattnet.

En av dem som lyckades fånga tromben på bild var Simon Zachrisson som satt och åt middag i Timmernabben när han såg den stora tromben åka över Oknö.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare så jag blev väldigt överraskad. Den höll i sig i nästan tio minuter tills den kom ner till vattnet och den var väldigt stor, säger han.

Enligt SVT:s meteorolog är det varken ovanligt eller vanligt med tromb vid väderförhållanden som dessa. 

– De skapas alltid ur undersidan av ett kraftigt bymoln, oftast vid kraftigt regn eller åska. De dyker oftast upp på sensommaren när det relativt varmt och fuktigt och när havsvattnet är uppvärmt, säger meteorologen Per Stenborg. 

Tilda och Clara Svärd skriver: ”Runt 18-tiden var vi nere på stranden i Borgehage på Öland och såg en tromb i Kalmarsund. Den var stor och det sprutade mycket vatten!” Foto: Tilda Svärd

Kan vara kraftiga  

Just denna tromb passerade utan utan att orsaka några skador men de är inte alltid så ofarliga.

– De kan vara riktigt kraftiga precis där de passerar, men de är väldigt smala. Ligger de ute till havs ska båtar naturligtvis inte vara i närheten. Det är enorma krafter, säger Per Stenborg.

Se tittarnas bilder på tromben:

Peter Ekfeldt fångade tromben på bild från Strand hotell i Borgholm. Foto: Peter Ekfeldt
Cecilia Månsson tog den här bilden på hur personer som badade i Köpingsvik blev vittnen till väderfenomenet. Foto: Cecilia Månsson
Hanna Irenaeus, 14 år, tog den här bilden från Öland. Foto: Hanna Irenaeus
Linda Karlgren fångade tromben på bild när hon åkte kustvägen från Timmernabben mot Mönsterås. ”Vi såg den i cirka 10 minuter. Det åskade och blixtrade också”, skriver hon. Foto: Linda Karlgren
Simon Zachrisson åt middag i Timmernabben när han såg tromben åka över Oknö. Foto: Simon Zachrisson

Fakta: tromber

I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men de kan även förekomma under hösten. De flesta har observerats i södra Sverige och där utmed kusterna.

Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 100 meter, men i USA kan den växa till drygt 1000 m.

Vindhastigheten i de kraftfullaste nordamerikanska tromberna kan nå upp mot 140 m/s. I Sverige kan vindhastigheten uppskattningsvis komma upp i omkring 75 m/s, vilket är drygt två gånger orkanstyrkan.

Till skillnad från vinden kring vanliga lågtryck kan vinden i en tromb rotera både med- och motsols.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.