huvudtränare och assisterande tränare från SHL

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elittränare från SHL startade vidareutbildningen på Vida Arena i Växjö under torsdagen. Foto: Arta Tahiri/SVT

SHL:s tränare samlas i Växjö – unik utbildning i samarbete med Linnéuniversitet

Uppdaterad
Publicerad

SHL och Linnéuniversitetet har inlett ett samarbete för att erbjuda en vidareutbildning för landets elittränare. Tillsammans med lektor Tobias Stark ska klubbarna utveckla sitt ledarskap.

Under torsdagen arrangerades den första utbildningsdagen i Vida Arena i Växjö.

På plats fanns elittränare från SHL-klubbar i Sverige och minst en elittränare från varje SHL-klubb kommer att gå utbildningen under den här säsongen.

Utöver dessa deltog även två huvudtränare från Hockeyallsvenskan, specifikt från Tingsryd och Kalmar.

– Det här markerar en riktig kraftsatsning från svensk ishockey. Där man ligger manken till från förbund, liga och klubbar. En god nystart för något som redan är starkt och som kan bli ännu bättre, säger Tobias Stark, universitetslektor i idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Växjö Lakers och HV71

På plats fanns bland annat Johan Davidsson, assisterande tränare för HV71 och Emil Rasmussen, assisterande tränare för Växjö Lakers.

– Vi har lärt känna varandra. En bra start har det varit! Utbildningen kommer gå ut på att försöka hjälpa svensk hockey att bli lite bättre, säger Johan Davidsson.

– Jag förväntar mig väldigt mycket erfarenheter och lärdom. Att ta del av kunskap som många andra tränare besitter. Det är en oerhörd stor kompetens på den här kursen. Bra mix av akademiskt och även praktiskt, säger Emil Rasmussen.

Människan bakom tränarrollen

Utbildningen fokuserar på svensk hockeys utveckling och satsar även på människan bakom tränaren.

Kursen är uppdelad i tre större block: en fördjupning av nuläget för svensk hockey och dess framtida riktning, utbildningsmiljöer inom svensk hockey samt framgångsrik elitcoachning.

Programmet omfattar fyra fysiska träffar samt digitala möten. Den sista träffen kommer att äga rum i samband med hockey-VM i Stockholm våren 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.