Inget tyder på att det skett en minskning av förekomsten av PFAS i fisken som finns i Växjös stadsnära sjöar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjön återhämtar sig – men praktpjäserna saknas efter tjuvfiskehärvan

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets omfattande tjuvfiske i Norra och Södra Bergundasjön har påverkat sportfisket i sjöarna.

– De kommer ta några år innan de stora praktpjäserna av framför allt gös återhämtar sig. Men abborre finns det mer utav än vid tidigare provfisken. Så abborre tillståndet utvecklar sig fint, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun. 

Det var i november förra året som nio personer dömdes för ett omfattande tjuvfiske i insjöar i södra Sverige. Enligt åklagaren skall tjuvfiskarna minst ha dragit upp 1700 kilo gös, 1000 kilo kräftor, 140 kilo gädda samt 120 kilo av annan insjöfisk. Huvudmannen dömdes till fängelse i 14 månader. 

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Påföljder som enligt Andreas Hedrén är ovanliga i dessa fall.  

– Vi vill passa på att tacka alla som kom med värdefulla tips så det kunde göras gripanden, och att det till och med gick att lagföra på det för det är ganska ovanligt, säger han till SVT Nyheter. 

De större gösarna borta

Men trots att tjuvfisket har påverkat fiskebeståndet i sjöarna har kommunen inte planterat någon extra fisk i Växjösjöarna. Något som enligt Andreas Hedrén inte behövs. 

– Rovfiskarna ökar ändå på grund av att de får mindre konkurrens när de är i den storleken att de skall nå fiskätande storlek. Så både gös och abborre finns i större antal än tidigare. 

Men det kommer dock att dröja några år innan det kan bli lika intressant som att fiska i andra sportfiskevatten om man är ute efter lite större pjäser. 

– Men man får inte blanda ihop det här med de ekologiska effekterna och effekterna för sportfiske. Ekologiskt så fungerar nog sjön alldeles utmärkt redan nu, säger Andreas Hedrén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet